De Stroatklinkers

De Stroatklinkers zijn in 1990 ontstaan als een gelegenheidsbandje voor een optreden in het toenmalige Groningstalige radioprogramma van RTV Noord. Bijzonder is dat de Stroatklinkers gekozen hebben voor het Groningse dialect in combinatie met zgn. bluegrass-muziek. Dit is een muziekstijl die zowel in de Europese als Afro-Amerikaanse tradities zijn wortels heeft, met veel invloeden van de Ierse en Schotse muziek. Inmiddels spelen de Stroatklinkers ook een flink aantal Engelstalige nummers.

De Stroatklinkers bestaan uit Bob Heidema – gitaar, zang, Adrian Farmer –  banjo, dobro, gitaar, zang, Bert Veldkamp – basgitaar, contrabas, zang, Harry Jansen – mandoline, viool, banjo, zang en Henk Bloupot – accordeon, mondharmonica, ukelele, percussie, zang. Met uitzondering van Adrian is de bezetting jarenlang hetzelfde gebleven. In de periode van 1998 tot 2006 was Johanna Hamstra (banjohanna) de uitmuntende vervangster van Adrian. In 2013 heeft bassist Frank Heidema de band verlaten. Bert Veldkamp werd de nieuwe bassist en speelt zowel contrabas als elektrische bas. Inmiddels is Adrian na wat Engelse en Amerikaanse avonturen terug op het oude nest.

Zo vanaf het jaar 2000 zijn de Stroatklinkers overgestapt van 10 (!) microfoons naar 1 bijzondere microfoon. Hiermee ging de statische podiumact overboord. Zo ontstond er een levendige podiumact met veel hilariteit als de muzikanten zich verdringen om bij de microfoon te komen. En dat allemaal zonder concessies te doen aan de uitstekende geluidskwaliteit.De Stroatklinkers hebben tot nu toe zes cd’s gemaakt. De laatste cd, uitgebracht in december 2015, is de jubileum-cd, met 25 liedjes. De helft daarvan is Engelstalig, een langgekoesterde wens.

Media