Leonie Jansen @ Hessel Stuut

Leonie Jansen

(1955) is presentatrice, zangeres en theatervrouw. Ze begon samen met Simone Kleinsma en Gerard Cox begin zeventiger jaren een theatershow en deed daarna veel presentatiewerk op de tv.

Eind jaren zeventig trad Jansen op als jazzzangeres en bereikte onder andere het North Sea Jazz Festival. Daarna ging ze over naar presentatie voor radio en de televisie.
Ze stopte  in 1994 met tv-werk en ging zich toeleggen op muziek en zingen. Ze maakte voorstellingen met andere vrouwen zoals Niet gesnoeid en She got game. Ook zong ze voor Nelson Mandela en op het trouwfeest van kroonprins Willem Alexander en Maximà. 
Door samen te zingen met onder anderen Niamh Parsons en Karine Polwart ontdekte ze de Keltische muziek. Met de cd Three Little Magic Words stapte ze in de wereld van de folkmuziek en singersongwriters. Daarna bracht ze een tweede cd uit: Heart Strings & Loose Ends. Hierop onder andere vertolkingen van songs van Karine Polwart, Nick Drake en van traditionele liedjes.

In 2007 opende Jansen samen met haar band en de Frères Guissé het Festival Mundial. Samen brachten zij de cd Nina uit waarop een mix van Keltische en Senegalese nummers. In 2008 startte Jansen een project dat een dubbel-cd opleverde. Op een van de cd's getiteld Old friends ging Jansen terug naar de liedjes die ze in haar tienertijd zong, nummers van onder anderen Leonard Cohen, Joni Mitchell en Bob Dylan. De tweede cd is een bonte verzameling van songs waaronder Keltische traditionals, Afrikaanse liedjes en twee zelf geschreven lyrics, namelijk de titelsong: Second Wind en het swingende Never come back to you.

Voor het literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen heeft Leoni Jansen een speciale selectie gemaakt van liedjes uit haar repertoire. Liedjes met de mooiste poëtische teksten: Van Ingrid Jonker tot Joni Mitchell, van Bob Dylan tot Wim Brands en van F.G.Lorca tot Robert Burns

Media