Marcel Möring

(1957) werkte ruim 18 jaar aan een ‘los-vaste’ trilogie die nu met ,Eden' (2017) is voltooid. Een belangrijk deel van de roman speelt zich af in Assen, waar hoofdpersoon Mendel Adenauer werkt als psychiater bij Licht en Kracht. Een andere verhaallijn, over de zwerver Niekas, speelt ver terug in de tijd en begint in een oerbos. NRC Handelsblad: ”een web van ideeën geweven rond thema’s als de kracht van het woord, ontheemding, tijd en eeuwigheid: kortom, de volle menselijkheid van het bestaan”.

Marcel Möring heeft van zijn elfde tot vijfentwintigste in Assen gewoond. Op zijn dertiende wist hij al dat hij schrijver wilde worden. Hij debuteerde in 1991 met ‘Mendel’ (toen ‘Mendels Erfenis’) en kreeg de Lubberhuizen-prijs voor het beste debuut. De roman was de aanzet tot een oeuvre waarmee hij verschillende prijzen won: De AKO Literatuurprijs voor ‘Het grote verlangen’ (1994), de Gouden Uil voor ’In Babylon’ (1997) en de Bordewijkprijs voor ‘Dis’ (2007). En verder ontving hij in 1996 de Anjerfonds Anna Blamanprijs en in 2001 de Aga Khan Prize for Fiction, een belangrijke Amerikaanse literaire prijs.

Zijn roman ‘Dis’ (2006) heeft de TT-nacht van 27 juni 1980 als tijd en plaats van handeling. Assen wordt afgeschilderd als de aars van de wereld. ‘Louteringsberg’ (2011) is het vervolg en daarin staat Marcus Kolpa centraal, een personage wiens leven gedomineerd wordt door de gevolgen van de WOII. ‘Eden’dat in januari verscheen, vormt het sluitstuk van de trilogie. En net als in ‘Dis’ en ‘Louteringsberg’ gaat ‘Eden’ (2017) over identiteit, ballingschap en de zoektocht naar een thuis. Het zijn de thema’s die Marcel Möring keer op keer aansnijdt.

Naast romans schreef hij novellen, korte verhalen, essays en de dichtbundel ‘Reinigingsadvies’ (2008).