Auke Hulst

(1975) viert zijn tienjarig schrijversjubileum met een programma rond literatuur en muziek. Hij won in 2016 met ‘Slaap zacht, Johnny Idaho’ de Harland Award voor beste fantastische roman. Ook voor zijn meest recente boek ‘En ik herinner me Titus Broederland’ kreeg hij deze prijs en een nominatievoor de Libris Literatuurprijs. Het is door de Stichting Literatuurclubs Drenthe gekozen voor het nieuwe boekenseizoen.

Auke Hulst is geboren in Hoogezand-Sappemeer en groeide op in het Oost-Groningse dorp Denemarken. Na zijn vaders dood werden hij en de andere kinderen min of meer aan hun lot overgelaten. Die jeugd heeft hij verwerkt in zijn succesrijke roman ‘Kinderen van het Ruige Land’ (2012), die genomineerd werd voor de BNG Literatuurprijs en werd bekroond met de Cutting Edge Award 2013, de prijs voor het Beste Groninger Boek en de Langs de Leeuw Literatuurprijs van het gelijknamige tv-programma. Ook zijn vijfde roman ‘En ik herinner me Titus Broederland’ (2016) gaat over half verweesde, ontwortelde kinderen in een bos. Het kreeg 4 ballen in NRC Handelsblad en 4 sterren in de Volkskrant en DvhN. Joep van Ruiten noemt het een verontrustend verhaal dat zeker ook young adults zal aanspreken. 

Op initiatief van Auke verscheen in maart ‘Als dit zo doorgaat’, een bundel waarin schrijvers (o.a. Jan van Mersbergen) laten zien wat het voor mensen betekent als het populisme de toekomst bepaalt. In DvhN vertelde Hulst: “Ik wilde de kracht van literatuur inzetten en wel zo dat er een zekere urgentie van uitgaat. Ik wilde iets anders dan een pamflet, een opiniestuk of een tweet. Ik wilde niet drie jaar werken aan een dikke roman, die dan achter de muziek aanloopt. Ik wilde laten zien dat literatuur urgent kan zijn en kan doorpakken en in de tijd kan staan. Ik wilde iets doen en het moest snel.” Zelf schreef hij het in Groningen spelende ‘Het normalisatiebureau’.

Auke Hulst is ook literatuurcriticus, reisjournalist en essayist voor onder meer NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Daarnaast is hij muzikant.