Jante Wortel, Paul Gellings en Ileen Rook

Paul Gellings

(1953) is dichter, schrijver en vertaler. Hij woont en werkt in Zwolle. Na meerdere romans waaronder ‘De jacht op de klaproos’ (2015) over de affaire-Tromp/Tuitjenhorn , een novelle en de dichtbundel ‘Café Egidius’ (in ‘De doos van Passage’) komt hij in mei met zijn eerste verhalenbundel. Elk verhaal biedt een blik in het leven van soms vreemde eenden in de bijt. In “Zondagsavondbuurt’ laat Gellings zich van zijn meest veelzijdige kant zien.

Een belangrijk deel van deze bundel is doordrenkt van een aan Gellings’ eerdere werk verwante, dromerige, melancholieke sfeer, waarin de humor niet wordt geschuwd. Daarnaast staan er een paar verhalen in met sprookjesachtige dan wel absurdistische trekjes. In april 2005 werd Gellings voor een periode van twee jaar benoemd tot eerste stadsdichter van Zwolle. Behalve schrijver en dichter is Gellings vertaler en leraar Frans aan de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle. In 2012 werd hij vanwege zijn verdiensten voor de promotie van de Franse literatuur in Nederland benoemd tot Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques. Ook publiceerde hij in Frankrijk twee romans die door de kritiek lovend werden besproken.  

Jante Wortel 

(1996) uit Assen schrijft proza en poëzie. Ze is vierdejaarstudent Creative Writing. Ze is winnares van de landelijke finale van de Kunstbende Taal 2015 en in 2016 won ze de voorronde van Write Now! Groningen en kreeg ze de Drentse Talentprijs. De jury van de Kunstbende was lyrisch over haar werk: “Een taalkunstenaar die heel precies, maar toch soepel schrijft. Ze heeft het vermogen andere mensen te raken.” 

Ze heeft al online gepubliceerd en in verschillende tijdschriften en droeg voor bij o.a. het Wintertuinfestival, Dichters in de Prinsentuin, De Literaire Hemel en in de rubriek de Slaapservice van het programma Opium op NPO radio 4. Als je haar zou vragen waar ze het meest over schrijft, luidt het antwoord: ”ongemak, al komen er ook vaak baby’s of beesten in voor.”