Eva Meijer (interview)

(1980) is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. En ze is een dierenliefhebster. Haar roman ‘Het vogelhuis’ gaat over het leven en de drijfveren van de bevlogen amateur-bioloog Len Howard (1894-1973). Deze Britse dame schreef twee internationale bestsellers over vogels en deed de wereld versteld staan met haar observaties van de mezen, roodborsten, mussen en andere vogels in en rond het huis. Met ‘Het vogelhuis’ won ze de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs en staat ze op de longlist van de Libris Literatuurprijs.

Eva Meijers debuutroman ‘Het schuwste dier’ (2011) werd genomineerd voor diverse literaire prijzen. In 2003 verscheen haar veelgeprezen roman ‘Dagpauwoog’. In 2016 onderzocht ze de communicatie van dieren in ‘Dierentalen’, een populairwetenschappelijk boek over talen van niet-menselijke dieren en de vraag wat taal eigenlijk is. ‘Dierentalen’ is genomineerd voor de Socrates Wisselbeker, een prijs voor het prikkelendste filosofieboek van 2016.

‘Het vogelhuis’ (2016) vertelt over het onconventionele leven van Len Howard, die de tweede helft van haar leven wijdde aan vooral koolmezen. Ze was haar tijd ver vooruit en heeft – dat blijkt nu – als ornitoloog baanbrekend onderzoek gedaan. De roman draait om muziek en vogelzang, mensenmanieren en koolmeesconventies, en uiteindelijk om wat het betekent om ergens thuis te horen.