Tjibbe Veldkamp en Coen Peppelenbos

Tjibbe Veldkamp 

(1962) uit Groningen schreef voor het eerst een 15+ boek: ‘De lovebus’ (2017). Rond de rijdende slaapkamer van de gesjeesde Groningse student J.J. componeert hij ingenieus een verontrustende mozaïekvertelling over liefde, lust en geweld, die uitmondt in een dubbele moord. Joep van Ruiten schreef: “volgens mij is het doodzonde als ‘De lovebus’ alleen in handen komt van ‘de jeugd’. Al zal dit boek jongeren bijzonder aanspreken, er komt namelijk nogal wat seks in voor. En ook de hoofdpersonages zijn jongeren”.

Tjibbe Veldkamp won verschillende prijzen zoals Zilveren Griffels voor ‘Agent en Boef’ (2008) en ‘Tiffany Dop’(2009) en een Vlag en Wimpel voor ‘SMS’ (2009). In  2011 maakte hij het kinderboekenweekgeschenk ‘Bert en Bart redden de wereld’ samen met Kees de Boer. Ieder jaar publiceert hij met hem een of twee prentenboeken. Af en toe schrijft hij een boek voor oudere kinderen. ‘De lovebus’ (2017) speelt in Medum, hartje winter 1976. De Volkskrant gaf het boek 5 sterren: ”Door de verrassende wendingen is deze als politiereconstructie opgezette jeugdroman ook nog eens razend spannend. Er gaat ontzettend veel tegelijk mis en het is knap hoe Veldkamp die melancholisch stemmende janboel toch nog een onverwacht optimistisch en zelfs een beetje filosofisch einde weet mee te geven”. In april verschijnt ‘Handje’, met illustraties van Wouter Tulp.

Coen Peppelenbos 

(1964) uit Groningen is schrijver en dichter. Zijn tweede roman ‘De valkunstenaar’ gaat over Bas Jan, een jongeman in zijn groei naar volwassenheid, maar die ook verbonden wil blijven met zijn familiegeschiedenis. De naam Bas Jan verwijst naar de valkunstenaar Bas Jan Ader, geboren in Winschoten.

Coen Peppelenbos is hoofdredacteur van Tzum, recensent voor de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. Daarnaast is hij docent aan de NHL Hogeschool. Hij debuteerde met de bundel ‘Sing Sing’ (2007) die werd geprezen om zijn heldere taal en ongecompliceerde gedichten. In de roman ‘Victorie” (2008) is zijn geboortedorp Raalte goed te herkennen. Samen met Doeke Sijens schreef hij een aantal gay-soaps en ‘Lauwertakken en distels, de complete Couperus herlezen’ en met Corrie Joosten stelde hij twee bloemlezingen samen. Hij is co-auteur van de literatuurmethode ‘Basisboek Literatuur’. In 2012 kreeg hij het Belcampo Stipendium.

Zijn roman ‘De valkunstenaar’ kreeg van Joep van Ruiten vier sterren in DvhN: “Beheerst voert Peppelenbos de spanning op. Hij doet dat door een slimme dosering van kleine gebeurtenissen in korte hoofdstukken. Door iets tragisch te onthullen, door een geweldige verdwijntruc en door Bas Jan tot op het laatst te laten sleutelen aan het kunstwerk dat hem toelating moet opleveren bij de academie. Hij doet dat ook door steken onder water uit te delen en zo nu en dan ironisch cultuurkritiek te leveren”.