Ursul de Geer (interview)

(1946) is regisseur, acteur en programmamaker. Hij bewerkte de bestseller ‘Vele Hemels Boven de Zevende’ van Griet Op de Beeck voor toneel. In februari 2018 is de première. Deze toneelversie, met in de hoofdrollen Henriëtte Tol en Peter Bolhuis, is 11 maart  2017 te zien in DNK in Assen. Op Zomerzinnen wordt De Geer geïnterviewd door Kolkende Taal- presentatrice Diana de Groot.

‘Vele Hemels Boven de Zevende’ is een fascinerend en beklemmend familiedrama, waarin de personages verwoede pogingen doen zich te bevrijden van de pijn in hun zelfgekozen leven. Uiteindelijk blijken er maar twee mogelijkheden te zijn: de sprong naar de dood of de sprong naar de liefde. Griet Op de Beeck heeft haar personages en de wereld waarin zij leven met veel humor en liefde beschreven. Op toneel laten de acteurs ook zien wat tussen de zinnen en achter de woorden verscholen ligt.

Ursul de Geer maakte in 2001 een toneelbewerking van ‘Gloed’, de roman van Sándor Márai. Deze theatervoorstelling won de NRC-Publieksprijs. Van dezelfde schrijver bewerkte en regisseerde hij ‘Kentering van een huwelijk’ en ‘De gravin van Parma’. In 2010 stond hij zelf op de planken met ‘Bekentenissen’, een monoloog over de jeugd van Márai, verweven met verhalen uit zijn eigen jeugd.Verder regisseerde hij onder meer het toneelstuk ‘De Aanslag’, gebaseerd op de roman van Harry Mulisch en ‘Haar naam was Sarah’ en ‘Stoner’.