nieuws

Doen wat de schrijver gebiedt

‘Een heel dun boek over heel nare dingen. Daar ben ik erg goed in’

Annette Timmer en Adriaan van Dis in café De Amer tijdens de persconferentie van festival Zomerzinnen 2017
foto dvhn
 
Over iets meer dan een maand vindt in Amen de elfde editie van festival Zomerzinnen plaats: meer dan twintig schrijvers en veel muziek in en rond café De Amer. De voorpret begon gisteren.

Anders dan veel festivals organiseert Zomerzinnen als onderdeel van de marketing en pr nog bijeenkomsten voor de pers. Niet zozeer om iets nieuws te vertellen, zie daarvoor internet, maar om een voorproefje te geven van wat op 17 en 18 juni in Amen te gebeuren staat: voordrachten van meer dan twintig schrijvers en veel muziekoptredens rond het thema Het hoogste woord.

Gisteren waren daartoe schrijver Adriaan van Dis en singer-songwriter Kris Vesseur naar Amen gekomen. De laatste om met een stem gemaakt van het allerfijnste schuurpapier prachtige Nederlandstalige liedjes te zingen. De eerste om een boek aan Anneke Eskens te overhandigen; boekhandel Van der Velde stelt voor alle 35 gezinnen in Amen een Van Dis beschikbaar zodat dorpelingen zich kunnen voorbereiden op een interview dat ze hem straks mogen afnemen.

Na het geijkte fotomoment en een kort interview door presentatrice Annette Timmer werd het nog interessanter. Van Dis greep de gelegenheid aan om voor te lezen uit zijn nieuwe boek, In het buitengebied , dat daags voor zijn komst naar festival Zomerzinnen moet verschijnen en afgelopen dinsdag van de drukkerij is gekomen. In de Vara Gids van deze week vertelt hij er uitvoerig over. In De Amer kreeg we delen van de inhoud mee. Een primeur, zeg maar.

,,Een heel dun boek over heel nare dingen. Daar ben ik erg goed in”, oordeelde de schrijver zelf terwijl hij een eerste exemplaar in de hand hield. ,,Het gaat over het alleen-zijn van een man die getergd wordt door een akelige binnenstem”, vervolgde hij. ,,Het gaat over groene zeep – dus het moet wel een bestseller worden. En het gaat over het samenwonen met een robot.”

Maar In het buitengebied gaat ook over het verschil tussen stad en platteland, vertelde de schrijver. ,,De stad weet en gebiedt. Het platteland leeft ermee. De stad zegt windmolens. Het platteland heeft ze. De stad zegt asielzoekers. Op het platteland is de ruimte, er is altijd wel een lege kazerne of school. Mijn hoofdpersoon is een nieuwkomer tussen de achterblijvers. Het talent dat zijn best heeft gedaan op school is weg. Zij die wat minder hun best hebben gedaan, blijven achter. Zij keren zich af van de stad, maken een kring en binnen die kring zit deze man opgesloten.”

Daarop begon Van Dis driftig in zijn nieuwe boek te bladeren, zoekend naar een geil fragment over een geit. Omdat hij het niet zo snel kon vinden, kreeg Kris Vesseur gelegenheid om nog wat te stemmen en te zingen. Toen de schrijver even later terugkeerde in het middelpunt der belangstelling zei hij iets merkwaardigs: ,,Kranten mogen pas na de 20ste over het boek schrijven. Dat van de Vara Gids heeft te maken met de komst van een televisieprogramma. Ik hoop dat u zich een beetje beheerst.”

Vanuit het idee dat er een persconferentie gaande was over een festival met als thema Het hoogste woord, een evenement met een onderdeel waarbij de journalisten Pieter Sijpersma, Bert Wagendorp en Marc Josten een gesprek zullen voeren over journalistiek, deden we alsof we Van Dis ineens niet meer konden verstaan.

Die doofheid was pas voorbij toen waarnemend burgemeester Jan Hoekema van de gemeente Aa en Hunze het woord kreeg van Zomerzinnen-voorzitter Albert Haar. Hoekema toonde zich trots op het festival ‘waar met veel plezier een subsidie beschikbaar voor is gesteld’. Verwijzend naar de subsidievoorwaarden voegde hij daar het volgende aan toe: ,,Maar we willen wel graag meer bezoekers. Als het kan.”

Even leek het alsof Adriaan van Dis op die uitspraak had zitten wachten. Hij veerde op en zei: ,,Er is een grote behoefte aan jeugd. Maar het is een hopeloze zaak. Laat die jeugd gewoon met rust. Toen ik 37 was, waren mijn lezers 50 jaar oud. Nu ik 70 ben, zijn mijn lezers 50 jaar oud. Het zijn de vaders en moeders waarvan de kinderen de deur uit zijn. Die zeggen: Nu ga ik weer lezen, nu ga ik weer naar het theater, nu ga ik weer naar concerten. 50 is het nieuwe 30, om maar eens Randstedelijke kletspraat uit te kramen.”

Hij was nog niet klaar. ,,We kunnen wel gaan rappen. We kunnen wel gaan hurken. Maar wat zegt de schrijver Bordewijk in zijn prachtige onderwijsboek Bint ? Het is de taak van de leraar dat de leerling stijgt, niet dat de leraar daalt. Wat zien we op televisie? Hurken! Dalen! Dames en heren van de pers! Verhef uw lezers!”

Voor deze ene keer dan.

www.zomerzinnen.nl

DvhN 11 mei-Joep van Ruiten

Van Dis in Amen

Adriaan van Dis was woensdag hoofdgast op de perspresentatie van Zomerzinnen. Bekijk HIER de reportage van die Jeroen Kelderman voor RTV Drenthe maakte.

Festival zomerzinnen: Het Hoogste Woord

FESTIVAL ZOMERZINNEN: HET HOOGSTE WOORD

Het hoogste woord, dat is het thema van de 11e editie van literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen. Het festival wordt dit jaar gehouden op
zaterdag 17 en zondag 18 juni in Amen.

Grote schrijversnamen als Bert Wagendorp, Auke Hulst, Marcel Möring, Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin en Jan van Mersbergen komen.
Ook treden o.a. Ernst Jansz, Aafke Romijn, Leoni Jansen en Jan Rot met Marjolein Meijers en Jan van der Meij op.

 

Zomerzinnen is het grootste literatuurfestival van het Noorden. Sinds vorig jaar heeft het Amen, wijd en zijd bekend van cultuurcafé De Amer, als vaste locatie. Gedurende twee dagen zijn er optredens in tenten, op een buitenpodium, in een schaapskooi en een boerenschuur.  Naast literatuur speelt muziek een belangrijke rol in het programma. Verder is er een aantrekkelijk randprogramma met workshops, straattheater en horeca.

Het thema Het hoogste woord komt op verschillende manieren terug in de programmering.

Zaterdagavond is er een rondetafelgesprek over journalistiek met Bert Wagendorp (Masser Brock) en Marc Josten (Weerwoord) o.l.v. Pieter Sijpersma, filosoof en hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. 

Studenten van de Hanzehogeschool houden op zondagmiddag een debatwedstrijd voor middelbare scholieren.

Maar ook Marcel Möring, die zich in Eden de grootse moralist en krachtige verhalenverteller toont, past bij het thema. En Auke Hulst, initiatiefnemer van de bundel Als dit zo doorgaat, waarin schrijvers en dichters laten zien wat het betekent als het populisme de toekomst bepaalt. En ik herinner me Titus Broederland van Auke Hulst is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Harland Award Romanprijs. Het is door de Stichting Literatuurclubs Drenthe gekozen voor het nieuwe boekenseizoen.

Zaterdag duurt het festival van 16.00-22.30 uur, voorafgegaan door een literaire wandeling.

Zondag van 11.30-18.00 uur,  met ’s ochtends een ontvangst voor de Amenaren.
Voor leden van de Drentse Literatuurclubs en bibliotheken is er een exclusief zaterdagmiddag-arrangement met een lezing door Peter d'Hamecourt.

Toegang tot het festivalterrein is gratis. Een kaartje voor de optredens kost € 20,- per dag. 
Prijs voor een passe partout is € 30,-.

Vrijwilligers gevraagd

Om alles soepel te laten verlopen heeft de organisatie zowel voor de zaterdag als voor de zondag vrijwilligers nodig.