Muziek, theater en veel literatuur

Joep van Ruiten, DvhN 14 juni 2017

Zaterdag en zondag is het weer tijd voor Zomerzinnen. Op verzoek van Dagblad van het Noorden geven dichter en coach Nicolette Leenstra en schrijver en prentenboekenmaker Tjibbe Veldkamp ieder vijf festivaltips.

In de hoofden van lezers is Zomerzinnen een festival waar literatuur centraal staat. Dat klopt, in Amen treden zaterdag en zondag inderdaad veel schrijvers op, van jong (Jante Wortel) en talentvol (Auke Hulst) tot en met gearriveerd (Adriaan van Dis) en gelauwerd (Alfred Birney). Maar andere kunstdisciplines rukken op.

Was er vorig jaar al veel muziek, dit jaar vraagt ook het theater aandacht. Zo verzamelen Simon Versteeg en Koen de Boer van Garage TDI verhalen als ware zij de Gebroeders Grimm, brengen Jeroen en Laura Boerwinkel straattheateract Jules & Juliette naar Amen en wordt regisseur Ursul de Geer geïnterviewd over zijn vele theaterbewerkingen van romans.

Thema van de elfde editie is ‘Het hoogste woord’. Het doet vermoeden dat de festivalorganisatie extra veel literaire haantjes (Jan van Mersbergen) heeft geboekt, maar komt vooral tot uiting in een gesprek tussen Volkskrant -columnist en schrijver Bert Wagendorp, hoofdredacteur Pieter Sijpersma van Dagblad van het Noorden en Marc Josten, auteur van Weerwoord , een boek over de publieke opinie.

Nicolette Leenstra

ZomerZinnenWandeling  (Zaterdag 13.30 uur)

Nicolette Leenstra is dichter. Een paar jaar geleden verscheen van haar hand de bundel Steenbreek . Op stapel staat een bundel getiteld De reis van de zeevaarder . Daarnaast is Leenstra ook coach. Tijdens Zomerzinnen nodigt ze natuurliefhebbers en verwante geesten uit om samen met schrijver/natuurjournalist Koos Dijksterhuis het zomerse landschap bij Amen te verkennen. ,,Het is daar nu prachtig. Op vier plekken onderweg lezen we voor. Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..”

Ester Naomi Perquin (Zaterdag 19.00 uur).

,,Het is terecht dat de Dichter des Vaderlands naar Amen komt. Daar wil je bij zijn. Ik citeer: ‘En eenmaal boven plukten we gretig, braken de ruggen/ en sloegen toen open: ieder woord dat we lazen/ was valluik, uittocht, paradijs’.” Van Perquin verscheen in februari een nieuwe dichtbundel, Meervoudig afwezig . Leestip: de eind vorig jaar verschenen uitgave Jij bent de verkeerde en alle andere gedichten tot nu toe , haar eerste drie bundels, dus ook het bejubelde Celinspecties .

Eva Meijer (Zaterdag 20.15 uur)

,,Ik ben nu al verrast door filosoof Eva Meijer. Zij schreef Het vogelhuis . Over de excentrieke Engelse Len Howard (1894 -1973). Howard was een violiste en amateurornitholoog, die twee bestsellers heeft geschreven over gedrag en ‘taal’ van koolmezen, roodborsten. Nooit van gehoord! Ik citeer Meijer: ,,Het raam van het vogelhuis stond altijd open. De koolmezen en mussen waren vrij om te komen en te gaan. Ze landden op de typemachine van Len Howard zodra ze ging zitten om haar ervaringen met de dieren op te schrijven.”

Kris Vesseur (Zondag 12.15 uur)

Kris Vesseur (Tilburg, 1978) is een singer-songwriter met Nederlandstalige liedjes die voortkomen uit een literair taalgevoel. Denk aan Roosbeef, aan Eefje de Visser, aan Maaike Ouboter, maar dan anders. Dagblad van het Noorden omschreef haar stem als ‘gemaakt van het allerfijnste schuurpapier’ en noemde haar liedjes ‘prachtig’. ,,Ik heb laatst twee van haar liedjes met sobere gitaarbegeleiding gehoord. Intens gezongen. Dat smaakte naar meer.”

Alfred Birney (Zondag 14.45 uur)

Alfred Birney wordt in Amen geïnterviewd door Marcel Möring. ,,Dat lijkt me een mooie combinatie. Birney was eerlijk gezegd nieuw voor mij. Hij kreeg onlangs de Libris Literatuurprijs. Hij reageerde bescheiden, met de toevoeging dat hij de volgende dag bij de zee vast een sprong van blijdschap zou maken. Zijn De tolk van Java is ongetwijfeld een heftige roman. Autobiografisch. Marcel Möring ken ik juist goed.” Dat laatste is vanwege Assen, waar Leenstra woont en Möring zijn literaire coming out beleefde en zich nog altijd graag laat zien. Tijdens Zomerzinnen komt hij overigens op zaterdag vertellen over Eden , zijn in deze krant met vijf sterren beoordeelde roman.

Tjibbe Veldkamp

De Stroatklinkers (Zaterdag, vanaf 18.00 uur)

,,Voor degenen die dachten dat Johnny Cash dood was: niks daarvan! Hij heet Adrian Farmer en speelt tegenwoordig in De Stroatklinkers. Of dat niet genoeg is zingt die band ook nog deels in streektaal én ze hebben Bert Veldkamp op bas (geen familie).” De Stroatklinkers maakt bluegrass, ideale zomermuziek, waarbij de bandleden graag elkaar en het publiek in de maling willen nemen zonder dat het vervelend wordt. De liedjes zijn afwisselend in Engels en het Gronings, wat niks uitmaakt.

Ester Naomi Perquin (Zaterdag 19.00 uur)

Bij haar benoeming tot Dichter des Vaderland verklaarde Ester Naomi Perquin een onuitroeibare voorliefde voor poëzie te hebben, in alle soorten en maten. Haar belangrijkste wens is laten zien hoeveel schitterende poëzie er bestaat, hoeveel mooie dichters we hebben; en de rijkdom die dat oplevert. ,,Als Dichter des Vaderlands heeft Ester Naomi Perquin een boodschap voor iedereen, las ik. Dus misschien ook wel voor mij.”

Coen Peppelenbos (Zondag 13.30 uur)

,,Op zondag wil ik Coen Peppelenbos niet missen. En niet alleen omdat ik hem moet interviewen. Zijn laatste roman De valkunstenaar vond ik een bijzonder fijn boek. Grappig ook, op een onnadrukkelijke manier.” Het vorig jaar verschenen De valkunstenaar vertelt over een middelbare scholier, Bas Jan, die toegelaten wil worden op de academie voor beeldende kunst in Den Haag. Tegelijkertijd wil Bas Jan zijn dementerende vader naar diens ouderlijk huis in de Hofstad verhuizen om het haperende geheugen van hem te stimuleren en het gezin bij elkaar te houden.

Gideon Samson (Zondag 14.45 uur )

,,Ik zal moeten kiezen tussen Alfred Birney en Gideon Samson, die tegelijkertijd geprogrammeerd staan. Ik denk dat het Samson wordt, want Birney zal na zijn Libris Literatuurpijs op genoeg publiek kunnen rekenen. En ik wil de organisatie laten zien dat ik het waardeer dat ze ook dit jaar weer een kinderboekenschrijver hebben geprogrammeerd.” Gideon Samson valt in de categorie literaire jeugdboekenschrijvers. Bijna al zijn boeken zijn een Gouden Griffel waard, maar die prijs won hij nog nooit. Leestip: Zwarte zwaan uit 2012.

Ernst Jansz (Zondag 17.15 uur)

Afgelopen zaterdag stond hij nog met zijn bandje Doe Maar in Emmen, maar Ernst Jansz kan ook veel alleen. Dat hij is geboekt voor Zomerzinnen heeft alles te maken met de bekende twee walletjes: Jansz maakt niet alleen muziek, hij is ook literair actief en heeft een aantal boeken op zijn naam. Verder is hij schrijver van eigen liedjes, maar ook vertaler van het werk van Nobelprijswinnaar Bob Dylan. ,,Zelfs als hij geen noot zou spelen, zou ik hem willen zien. Gewoon om hem te zien. Ernst Jansz!”

Tot zover het artikel in DvhN. In het dorpsblad van Grolloo staat elke keer een column. De laatste is van Lukas Koops. Over Zomerzinnen, blues en Literaire Hemel. Zeker de moeite waard. http://www.sgogrolloo.nl/wordpress/wp-content/uploads/flipbook/192/book.html#p=8 

Laatst aangepast op 15 juni 2017