Zomerzinnen

Dik van der Meulen (DLH december 2013) heeft zondag 15 oktober 2017 de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek gekregen. De jury noemt ‚De kinderen van de nacht’ „een grootse prestatie”. Op het festival Zomerzinnen in Amen werd Dik afgelopen juni over deze biografie van de wolf geïnterviewd door Sophie Timmer.

Op de weblog Tzum schreef Maarten Praamstra een mooi verslag van Zomerzinnen 2017.

Maandagmorgen 19 juni blikte Annette Timmer in de nieuwsuitzending van Radio Drenthe terug op Zomerzinnen 2017. Je kunt het item beluisteren op ongeveer 42.10 minuten. Klik hier.

De Schakel, woensdag 21 juni 2017: ZONOVERGOTEN LITERAIR FESTIVAL-FEEST IN AMEN 

Afgelopen weekend traden zo’n veertig schrijvers en muzikanten op in Amen tijdens het festival Zomerzinnen. En zomers was het.

“Als organisatie kunnen we veel regelen, maar het weer hebben we niet in de hand. Dit jaar troffen we het bijzonder goed. Daardoor was de sfeer echt geweldig,” aldus Annette Timmer van Stichting Zomerzinnen. Het programma was beide dagen van hoge kwaliteit. Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin maakte indruk op het publiek en bij het afsluitende optreden van Jan Rot en Marjolijn Meijers stond zaterdag de grote tent op zijn kop. Adriaan van Dis stal zondag de show. Niet iedereen kon een stoel bemachtigen, maar ook buiten in de zon werd ademloos geluisterd.
“Van Dis zelf vond het erg leuk dat hij nu eens Ernst Jansz kon ontmoeten, die aan het eind van de middag optrad. Ze hebben heel geanimeerd zitten praten. Maar ook het publiek kreeg alle kans om even persoonlijk contact te leggen met schrijvers en muzikanten. En je merkt dat mensen de interviews enorm waarderen, want dan hoor je toch vaak verrassende dingen.”
Behalve in de tent, op de deel, in de schaapskooi en in de kapschuur viel er op het festivalterrein ook veel te beleven. Bij de leugendetector bijvoorbeeld of de vrolijke muziek van Laroux op het openluchtpodium. En je kon zo maar oog in oog komen te staan met de Gebroeders Grimm.
“Ruim duizend bezoekers zijn er geweest. En Zomerzinnen is goeie Drenthe- promotie, want alle gasten roemden de unieke sfeer en locatie,” besluit Annette Timmer, die zich over twee  maanden al weer mag buigen over de programmering van De Literaire Hemel. Want niet alleen in de zomer kun je van literatuur genieten in Amen. 


Literatuur en een gesprek over nieuws

Zomerzinnen had dit jaar als thema ‘Het hoogste woord’

Sonja Schulte, DvhN 19 juni 2017

Afgelopen zaterdagavond kon je van Assen met de Ov-fiets naar literair festival Zomerzinnen in Amen. Dat deed bijvoorbeeld schrijver Eva Mei-jer, die vanuit Amsterdam kwam. ,,Even buiten zijn is wel fijn!’’, zei zij. Ze was niet de enige die dat die avond dacht.

Voor autolozen was er – naast de Ov-fiets – de mogelijkheid om literair festival Zomerzinnen in Amen met een pendelbus te bereiken. Na een paar minuten wachten op station Assen komt chauffeur/vrijwilliger Henk van der Meer aangelopen. ,,Tweehonderddrieëntwintig passepartouts, en twee keer vijftig dagkaarten’’, roept hij onderweg naar achteren – het bezoekersaantal dat al van tevoren kon worden ingeschat was zo’n driehonderd. Een zeer tevreden organisator Annette Timmer durft dat aan het eind van de zondag zelfs op duizend te schatten.

Rap rijdend verhaalt Henk onderweg over de verwachtingen en de verrassingen, bijvoorbeeld de spijtige mededeling dat Alfred Birney ziek was. Verder ging er weinig mis. De sfeer op het terrein is dan ook goed en men maakt dankbaar gebruik van de kleine grasheuvels overal tussenin, of de heus ervoor bedoelde loungeruimte – een open tent met zitzakken.

Het was dan ook mooi weer de afgelopen zaterdagavond, en met mooi weer is in een tent in Drenthe zijn een goed idee. Op het terrein dat zich rond café de Amer manifesteert was die neergezet, samen met een podiumpje voor de muziek en een paar kraampjes daartussen met dranken en spijs. Het legendarische bluescafé De Amer vormt de spil, maar de knusse schaapskooi aan het ene uiteinde en de grote kapschuur aan het andere, deden daar niet voor onder.

Het is nog even pauze. De Stroatklinkers, een gezellige Americana-coverband begint nu hun set, en wel met een cover van Johnny Cash. De begaafde zanger doet de stem van Cash goed na en weet daar zelfs een Dolly Parton-triller aan toe te voegen. Daarna gaan ze over op Amy McDonald. Het publiek kijkt tevreden toe en klapt na elk liedje.

Men haalt nog snel even koffie of thee, loopt even naar het toilet en daarna is er een keuze te maken: Eva Meijer in de Schaapskooi, Marcel Möring in de kapschuur, of Aafke Romeijn in De Deel? In de grote tent stroomt het alweer vol omdat daar de discussie over het hedendaagse nieuws gevoerd zal worden, het programmapunt dat wellicht het beste past bij het Zomerzinnen-thema van dit jaar ‘Het hoogste woord’. Tussen Bert Wagendorp en Marc Josten, die beiden een nogal pessimistisch boek schreven over het nieuws en onze tijd, zal een zo positief mogelijke discussie gevoerd worden onder leiding van Pieter Sijpersma, hoofdredacteur van deze krant.

Dat gesprek is inderdaad optimisch, vooral van toon. De heren vermaken zich en weten hoe ze het gesprek zo moeten voeren dat het interessant is voor het goed luisterende publiek. Dat publiek grijpt weinig in en stelt nauwelijks vragen. De thema’s zijn de thema’s waar iedereen het nu over heeft: Trump, news fatigue, feiten, framing, te veel informatie, de taak van de journalist, winstmarges.

Vervolgens verdiept het gesprek zich, naar aanleiding van het onderwerp dat het nieuws te emotioneel geworden is. ,,Hoe krijgen we die geest weer in de fles?’’, vraagt Sijpersma beide journalisten. Het antwoord daarop ligt niet zomaar klaar. Via een aantal gedachtes over social media, die als nieuwsdistributeurs, maar niet als nieuwsvervangers worden gezien, komt het gesprek vooralsnog uit op de simpele eindvraag: wat staat de nieuwsmaker nu te doen? Marc Josten antwoordt daarop: ,,Zich op feiten richten. En: Niet alleen zenden, maar ook ontvangen.’’ Wagendorp voegt daaraan toe: ,,Bescheidenheid, ijver, zoek naar duiding.’’ Hij nuanceert de ‘verwarrende tijden’ waarin we leven en zegt: ,,De feiten zijn natuurlijk hetzelfde als duizend jaar geleden. Toen stond de wereld ook in brand. Alleen weten we daar nu meer van.’’

Weer buiten lijkt dat vooralsnog in Amen nogal mee te vallen. Pendelbuschauffeur Henk staat aan een statafel met een jus na te praten. Nog even is er dus tijd voor een drankje, om daarna nog snel het pad af te lopen naar de kapschuur, die niet alleen door publiek maar ook door boerenzwaluwen wordt bezocht en waar schrijver Auke Hulst op het podium zit met boek en gitaar. Zijn heldere stem overstemt makkelijk de vogels en de koeien vlak daar tegenover in de stal, bij het publiek hoeft hij dat niet te doen: dat luistert, tevreden en geïnteresseerd.

Ook de volgende dag, zo jubelt een blije organisator aan de telefoon, liep alles gesmeerd. Wat wil je ook, met zulk weer. ,,Eindelijk! Dit was nou een echte Zomerzinnen’’, jubelt Annette Timmer.

sijpersma en co

Héél Amen leest Van Dis. Of niet?

‘Er is dit jaar ook veel muziek, hè! En daar ben ik dan wel weer van’

Lidian Boelens, DvhN 17 juni 2017

Adriaan van Dis deelde onlangs 35 boeken uit in Amen, om de boel een beetje op te schudden. Dit weekend is het Literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen in het dorp. Wat vindt Amen van het werk van Van Dis?

Bestaat er een plaats in Nederland waar letterlijk élk huishouden een boek van schrijver Adriaan van Dis heeft? Zeker! In Amen is de Van Dis-boekendichtheid enorm. In alle 35 huizen in het dorp, is onlangs een boek uit het oeuvre van de literator in de brievenbus gedrukt. Van Indische Duinen, tot Nathan Sid en Ik kom terug. De organisatie van festival Zomerzinnen wil de Amenaren zo wat meer bij het festival in hun eigen dorp betrekken. Lees het boek en stel Van Dis zondag zélf je vragen, is de boodschap. Hoe goed hebben de inwoners hun huiswerk gedaan?

Goed, lijkt de rood-wit-blauwe vlag met tas aan de voorkant van de boerderij van de familie Warmelts te zeggen. De boerderij staat op enkele meters afstand van muziekcafé De Amer: het hart van het festivalterrein. „M’n dochter is geslaagd voor het vwo”, verklaart Bé Warmelts (53), akkerbouwer én eigenaar van een paar mooie koeien. „Zij heeft d’r huiswerk gedaan. Ik zo’n boek lezen? Indische Duinen hebben wij. Nee, nee. Dat heb ik niet gelezen, hoor.”

Warmelts geeft niets om ‘dat literaire gebeuren’, heeft niets met Van Dis. „Maar ik vind het héél mooi dat er wat gebeurt in het dorp.” Wild gebarend wijst hij naar zijn erf. „Hier, ik heb zelfs twee podia in de tuin. Ik weet niet precies wie er komen, maar er is dit jaar ook veel muziek hè! En daar ben ik dan wel weer van.”

Een deurtje verder. Of twee. Het duurt even voordat Luchy Hingst-man (85) opendoet. Ook zij heeft een boek van Van Dis in de brievenbus gevonden. „Dat met dat jochie”, zegt ze. „Ach, toe nou. Weet jij het? Nathan Sid!” Ze heeft het gelezen. Van voor naar achter. „Het was goed te doen, maar ik kan niet zeggen dat het me echt greep.” Vragen voor Van Dis heeft ze niet, maar ze twijfelde over het interview van zondag. „Ik ga toch maar niet”, zegt ze, wijzend op haar rollator. „Het gaat allemaal wat moeilijk, hè.”

Bij andere huishoudens is ‘druk’ een veelgehoord excuus. Helma Versendaal (54) van boerderijcamping Het Amerveld heeft het véél te druk voor de dikke pil Ik kom terug. „Maar het gaat straks wel mee op vakantie.” Ben Klaver (72) vond Tikkop op de deurmat. Hij vindt het een leuk initiatief, maar goed. Druk hè.

Raak is het weer bij Anneke Eskens (68). Van Dis overhandigde haar hoogstpersoonlijk een exemplaar, als énige in het dorp. Dus tja, ze móest wel. „Ik heb De Wandelaar gelezen”, zegt ze. „Drie keer zelfs. Ik had het vroeger al eens gelezen en nu ook nog twee keer.” Niet dat het de ex-bibliothecaresse veel moeite heeft gekost, hoor. Ze vindt lezen leuk. „De Wandelaar gaat over een hond, die ene meneer Mulder door de onbekende wijken van Parijs leidt. Zo ontwikkelt het verhaal zich.” Oordeel? „Een geweldig boek! Alle stemmingen zitten erin: het is leuk, grappig, verdrietig. En Van Dis is een tovenaar met z’n zinnen.” Zondag zal Eskens Van Dis het hemd van het lijf vragen. Wat precies, dat weet ze nog niet. „Dat ben ik druk aan het voorbereiden.”

Ook Jan van Hijum (62) van de schaapskooi, zijn vrouw Annemarie en hun buurvrouw zullen zondag vragen stellen. Ze hebben allemaal delen van het boek Ik kom terug gelezen. „Adriaan van Dis komt niet elke dag in Amen. Dit is je kans! Dan moet je ook gaan.”

Een leesvirus heeft de boekenregen van Van Dis niet veroorzaakt. Maar met een handjevol mensen die wél een poging hebben gedaan, is een mooi zaadje geplant.

anneke eskensbe warmelts

Steffie van den Oord vervangt zieke Alfred Birney 

Zondagmiddag 18 juni vertelt schrijfster en journaliste Steffie van den Oord in Amenover haar nieuwe boek ‘Honkvast. Van  oude huizen, de mensen die blijven’ en over ‘Eeuwelingen’, waarvan onlangs de 15e druk is verschenen. Zij vervangt Alfred Birney. Zijn uitgeverij heeft laten weten dat de fysieke toestand van de Libris Literatuur Prijs-winnaar het niet meer toelaat om te reizen. 

Steffie van den Oord is onder meer bekend van haar boek en documentaire ‘Westerbork Girl’, over de tragisch verlopen liefde tussen de Duits-joodse vluchtelinge Hannelore Chan en de acteur en verzetsman Rob de Vries.

Dit keer zocht ze mensen op die door de jaren heen vergroeid zijn geraakt met het huis waar ze geboren en getogen zijn. Stokoud zijn ze, maar springlevend en ze vertrekken nooit. Wat is hun geheim? ‘Honkvast’ is een prachtige portrettenbundel in de traditie van haar bestseller ‘Eeuwelingen’. Een van die honderdjarigen
is Hendrikje van Andel uit Hoogeveen. De wereld om hen heen veranderde, maar zij bleven ‘gewoon doorademen’. Is hun kalmte en vastberaden optimism het recept om honderd te worden?

steffie web

Joep van Ruiten, DvhN 14 juni 2017

Zaterdag en zondag is het weer tijd voor Zomerzinnen. Op verzoek van Dagblad van het Noorden geven dichter en coach Nicolette Leenstra en schrijver en prentenboekenmaker Tjibbe Veldkamp ieder vijf festivaltips.

In de hoofden van lezers is Zomerzinnen een festival waar literatuur centraal staat. Dat klopt, in Amen treden zaterdag en zondag inderdaad veel schrijvers op, van jong (Jante Wortel) en talentvol (Auke Hulst) tot en met gearriveerd (Adriaan van Dis) en gelauwerd (Alfred Birney). Maar andere kunstdisciplines rukken op.

Was er vorig jaar al veel muziek, dit jaar vraagt ook het theater aandacht. Zo verzamelen Simon Versteeg en Koen de Boer van Garage TDI verhalen als ware zij de Gebroeders Grimm, brengen Jeroen en Laura Boerwinkel straattheateract Jules & Juliette naar Amen en wordt regisseur Ursul de Geer geïnterviewd over zijn vele theaterbewerkingen van romans.

Thema van de elfde editie is ‘Het hoogste woord’. Het doet vermoeden dat de festivalorganisatie extra veel literaire haantjes (Jan van Mersbergen) heeft geboekt, maar komt vooral tot uiting in een gesprek tussen Volkskrant -columnist en schrijver Bert Wagendorp, hoofdredacteur Pieter Sijpersma van Dagblad van het Noorden en Marc Josten, auteur van Weerwoord , een boek over de publieke opinie.

Nicolette Leenstra

ZomerZinnenWandeling  (Zaterdag 13.30 uur)

Nicolette Leenstra is dichter. Een paar jaar geleden verscheen van haar hand de bundel Steenbreek . Op stapel staat een bundel getiteld De reis van de zeevaarder . Daarnaast is Leenstra ook coach. Tijdens Zomerzinnen nodigt ze natuurliefhebbers en verwante geesten uit om samen met schrijver/natuurjournalist Koos Dijksterhuis het zomerse landschap bij Amen te verkennen. ,,Het is daar nu prachtig. Op vier plekken onderweg lezen we voor. Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..”

Ester Naomi Perquin (Zaterdag 19.00 uur).

,,Het is terecht dat de Dichter des Vaderlands naar Amen komt. Daar wil je bij zijn. Ik citeer: ‘En eenmaal boven plukten we gretig, braken de ruggen/ en sloegen toen open: ieder woord dat we lazen/ was valluik, uittocht, paradijs’.” Van Perquin verscheen in februari een nieuwe dichtbundel, Meervoudig afwezig . Leestip: de eind vorig jaar verschenen uitgave Jij bent de verkeerde en alle andere gedichten tot nu toe , haar eerste drie bundels, dus ook het bejubelde Celinspecties .

Eva Meijer (Zaterdag 20.15 uur)

,,Ik ben nu al verrast door filosoof Eva Meijer. Zij schreef Het vogelhuis . Over de excentrieke Engelse Len Howard (1894 -1973). Howard was een violiste en amateurornitholoog, die twee bestsellers heeft geschreven over gedrag en ‘taal’ van koolmezen, roodborsten. Nooit van gehoord! Ik citeer Meijer: ,,Het raam van het vogelhuis stond altijd open. De koolmezen en mussen waren vrij om te komen en te gaan. Ze landden op de typemachine van Len Howard zodra ze ging zitten om haar ervaringen met de dieren op te schrijven.”

Kris Vesseur (Zondag 12.15 uur)

Kris Vesseur (Tilburg, 1978) is een singer-songwriter met Nederlandstalige liedjes die voortkomen uit een literair taalgevoel. Denk aan Roosbeef, aan Eefje de Visser, aan Maaike Ouboter, maar dan anders. Dagblad van het Noorden omschreef haar stem als ‘gemaakt van het allerfijnste schuurpapier’ en noemde haar liedjes ‘prachtig’. ,,Ik heb laatst twee van haar liedjes met sobere gitaarbegeleiding gehoord. Intens gezongen. Dat smaakte naar meer.”

Alfred Birney (Zondag 14.45 uur)

Alfred Birney wordt in Amen geïnterviewd door Marcel Möring. ,,Dat lijkt me een mooie combinatie. Birney was eerlijk gezegd nieuw voor mij. Hij kreeg onlangs de Libris Literatuurprijs. Hij reageerde bescheiden, met de toevoeging dat hij de volgende dag bij de zee vast een sprong van blijdschap zou maken. Zijn De tolk van Java is ongetwijfeld een heftige roman. Autobiografisch. Marcel Möring ken ik juist goed.” Dat laatste is vanwege Assen, waar Leenstra woont en Möring zijn literaire coming out beleefde en zich nog altijd graag laat zien. Tijdens Zomerzinnen komt hij overigens op zaterdag vertellen over Eden , zijn in deze krant met vijf sterren beoordeelde roman.

Tjibbe Veldkamp

De Stroatklinkers (Zaterdag, vanaf 18.00 uur)

,,Voor degenen die dachten dat Johnny Cash dood was: niks daarvan! Hij heet Adrian Farmer en speelt tegenwoordig in De Stroatklinkers. Of dat niet genoeg is zingt die band ook nog deels in streektaal én ze hebben Bert Veldkamp op bas (geen familie).” De Stroatklinkers maakt bluegrass, ideale zomermuziek, waarbij de bandleden graag elkaar en het publiek in de maling willen nemen zonder dat het vervelend wordt. De liedjes zijn afwisselend in Engels en het Gronings, wat niks uitmaakt.

Ester Naomi Perquin (Zaterdag 19.00 uur)

Bij haar benoeming tot Dichter des Vaderland verklaarde Ester Naomi Perquin een onuitroeibare voorliefde voor poëzie te hebben, in alle soorten en maten. Haar belangrijkste wens is laten zien hoeveel schitterende poëzie er bestaat, hoeveel mooie dichters we hebben; en de rijkdom die dat oplevert. ,,Als Dichter des Vaderlands heeft Ester Naomi Perquin een boodschap voor iedereen, las ik. Dus misschien ook wel voor mij.”

Coen Peppelenbos (Zondag 13.30 uur)

,,Op zondag wil ik Coen Peppelenbos niet missen. En niet alleen omdat ik hem moet interviewen. Zijn laatste roman De valkunstenaar vond ik een bijzonder fijn boek. Grappig ook, op een onnadrukkelijke manier.” Het vorig jaar verschenen De valkunstenaar vertelt over een middelbare scholier, Bas Jan, die toegelaten wil worden op de academie voor beeldende kunst in Den Haag. Tegelijkertijd wil Bas Jan zijn dementerende vader naar diens ouderlijk huis in de Hofstad verhuizen om het haperende geheugen van hem te stimuleren en het gezin bij elkaar te houden.

Gideon Samson (Zondag 14.45 uur )

,,Ik zal moeten kiezen tussen Alfred Birney en Gideon Samson, die tegelijkertijd geprogrammeerd staan. Ik denk dat het Samson wordt, want Birney zal na zijn Libris Literatuurpijs op genoeg publiek kunnen rekenen. En ik wil de organisatie laten zien dat ik het waardeer dat ze ook dit jaar weer een kinderboekenschrijver hebben geprogrammeerd.” Gideon Samson valt in de categorie literaire jeugdboekenschrijvers. Bijna al zijn boeken zijn een Gouden Griffel waard, maar die prijs won hij nog nooit. Leestip: Zwarte zwaan uit 2012.

Ernst Jansz (Zondag 17.15 uur)

Afgelopen zaterdag stond hij nog met zijn bandje Doe Maar in Emmen, maar Ernst Jansz kan ook veel alleen. Dat hij is geboekt voor Zomerzinnen heeft alles te maken met de bekende twee walletjes: Jansz maakt niet alleen muziek, hij is ook literair actief en heeft een aantal boeken op zijn naam. Verder is hij schrijver van eigen liedjes, maar ook vertaler van het werk van Nobelprijswinnaar Bob Dylan. ,,Zelfs als hij geen noot zou spelen, zou ik hem willen zien. Gewoon om hem te zien. Ernst Jansz!”

Tot zover het artikel in DvhN. In het dorpsblad van Grolloo staat elke keer een column. De laatste is van Lukas Koops. Over Zomerzinnen, blues en Literaire Hemel. Zeker de moeite waard. http://www.sgogrolloo.nl/wordpress/wp-content/uploads/flipbook/192/book.html#p=8 

(1970) schrijft en maakt documentaires. Ze gaat altijd op zoek naar wat mensen beweegt. Rond de millenniumwisseling sprak ze honderdjarigen, o.a. Hendrikje van Andel uit Hoogeveen. Van ‘Eeuwelingen’ verscheen onlangs de 15e druk! Voor haar nieuwste boek zocht ze mensen op die door de jaren heen vergroeid zijn geraakt met het huis waar ze geboren en getogen zijn. Stokoud zijn ze, maar springlevend en ze vertrekken nooit. Wat is hun geheim? ‘Honkvast’ is een prachtige portrettenbundel.

Steffie van den Oord studeerde geschiedenis, literatuurwetenschap en journalistiek en werkte als verslaggever voor VPRO-radio. Ze was van jongs af aan gefascineerd door geheimzinnige oude huizen en hun stokoude bewoners. Door simpelweg aan te kloppen legde ze contact. In ‘Honkvast’ dat in mei is verschenen, vertelt ze hun verhaal. Zoals over het huis bij het kerkhof, waar een vrouw woont die de levens van de doden kent, of de dienstwoning waar een 105-jarge agent wakker ligt. Hun woningen zijn bedreigde landschappen geworden, met interieurs uit een ver verleden. Als zij er ooit weggaan, gaat alles op de schop. Maar tot die tijd weigeren ze om ‘tussen die oude mensen in het bejaardenhuis’ te gaan zitten. Het boek kreeg lovende recensies (5 sterren in AD).
Steffie schreef eerder ondermeer ‘Liefde in oorlogstijd’, over mensen die hun grote liefde vonden of verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog en ‘Westerbork Girl’, over revuester Hannelore Cahn, die spectaculair ontsnapte uit Westerbork maar al gauw terugkeerde.

Op het festival Zomerzinnen hoef je geen honger of dorst te lijden. Er zijn maar liefst drie foodtrucks die je van een hapje of een complete maaltijd kunnen voorzien. Zo levert Mien Patty met haar hele familie lekker Saté en andere Molukse hapjes.
Bij foodtruck What’s Tomorrow uit Limburg kun je stoofvlees,  goulash en spaghetti eten.
En bij de truck van Welcome Foodlovers staat er Surinaamse Roti met Kip, Garlic Bread met hummus en groente sticks, verschillende sandwiches en de Salted Caramel BROWNIE en de Carrotslice slice met creamcheese icing op het menu.

De koffie, thee en drank wordt verzorgd door café de Amer die ook met een grote tent op het festivalterrein staat.

In 2015 ging gitarist Haye de Jong op zoek naar creatieve muzikanten. Na jarenlang in verschillende bands (o.a. SoulRight) te hebben gespeeld werd het tijd voor een andere koers. Ook Ria Pronk liep met het plan rond haar muzikale bakens te verzetten.

Ria heeft ervaring met blues, rhythm & blues en pop en schrijft songteksten. Wanneer zoekende muzikanten elkaar vinden, gaan energie en creativiteit stromen. Dat loopt ook wel eens uit de hand. Hoe fijn is het dan om een standvastige ritmesectie te hebben die twee ongeleide projectielen met beide benen op de grond houdt.
(Contra)bassist, Laurens van Venrooij, speelt al vele jaren blues en rhythm & blues. Jan Meijering maakt als swingende souldrummer de band compleet. Jan speelde eerder in The Stokers en SoulRight. Moorland zingt in Drents, Nederlands en Engels. Muzikaal worden ze gekenmerkt door deep blues, funny folk en dark country. Zij speelt covers met smoel en eigen werk.

Diana de Groot is presentator bij Omrop Fryslân. En ze interviewt gasten in de talkshow ‘KolkendeTaal’ in DNK in Assen over hun leven en werk aan de hand van de boeken die daar een rol in hebben gespeeld. Zij interviewt Ursul de Geer op zaterdagmiddag 17 juni (17.15-18.00 uur).

Albert Haar is radiomaker, presentator en producent. Interviewt gasten in de Literaire Hemel, is bezig met de blues en bedrijft politiek op gemeentelijk niveau. Hij is kritisch, filosofisch en een echte Drent. Hij praat met Alex Boogers op zondag 18 juni (13.30-14.15 uur).

Tessa Jansen, Talisha Koers, Sterre Nuus en Jet Snijder zijn leerlingen uit de 2e klas Mavo van het Dr. Nassau College Penta in Assen.
Zij interviewen Gideon Samson op zondagmiddag 18 juni (14.45 – 15.30).

Pieter Sijpersma is filosoof en journalist. Op 1 september zwaait hij af als hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden om adviseur van de directie van NDC Mediagroep te worden. Hij heeft verschillende nevenfuncties bekleed, waaronder het voorzitterschap van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Is nu bestuurslid van de Raad voor de Journalistiek. Hij leidt een gesprek met Bert Wagendorp en Marc Josten op zaterdagavond 17 juni (20.15-21.00).

Annette Timmer is neerlandicus. Ze interviewt regelmatig schrijvers, onder meer iedere 2e vrijdagavond, in de periode oktober tot en met april, in De Literaire Hemel in Amen. Voor deze bijeenkomsten stelt zij ook het programma samen. 
Zij interviewt op zaterdag 17 juni Ester Naomi Perquin (19.00 – 19.45 uur) en Eva Meijer (20.15 – 21.00 uur) en op zondag 18 juni Adriaan van Dis (11.30 – 12.15 uur).

Sophie Timmer is historicus en programmamaker bij RTV Drenthe. Houdt van eten, drinken en alles wat uit de natuur komt en verslindt boeken. 
Zij interviewt Dik van der Meulen op zaterdag 17 juni (16.00 – 16.45 uur). 

 

Jeroen en Laura Boerwinkel uit Meppel brengen hun nieuwste Straattheater| Walk Act: ‘Jules & Juliette’! 

Dit excentrieke duo met unieke handgemaakte maskers verplaatst zich samen met zijn trouwe viervoeter tussen en door het publiek op het festivalterrein. Het lijkt erop dat dit bijzonder - komische stel zo uit een cartoon uit lang vervlogen tijden is weggelopen...! www.theatervandedroom.nl

(1957) is dichter, docent creatief schrijven, musicus en wandelcoach. Dit najaar verschijnt bij uitgeverij Passage in Groningen haar bundel ‘De reis van de zeevaarder’. Een monument voor een verloren geliefde. Een relaas over geluk en afscheid. Een mythische reis vanuit Ierse gewesten naar het onbekende, voorbij de grens tussen leven en dood. Op Zomerzinnen geeft Nicolette een voorproef van de Zeevaardergedichten.

Én ze draagt het epos voor dat ze schreef bij ‘De Karavaan’: een fantastische optocht van wagens en krijgers, hebbers en houwers. Een installatie die in 2013 is gemaakt door beeldend kunstenaars Peter Hiemstra en Henk Slomp als tentoonstelling in Museum Martena in Franeker. ‘De Karavaan’ zal op film te zien zijn. 
Nicolette Leenstra publiceerde in het Drents Letterkundig Tiedschrift Roet. Zij werkte mee aan literaire projecten, zoals: ‘Van Jeruzalem tot Ezelakker’, ‘De Zevendaagse’, ‘IJstijden in Drenthe’. Haar bundel ‘Steenbreek’ verscheen in 2010 bij Het Drentse Boek. In ‘De geheime archieven van Mw. A. Roduytbevinden zich meer dan honderd zinderende vormvaste verzen gewijd aan de geneugten van Eros. Nicolette heeft vanaf 1985 gewerkt in de kunsteducatie. Ze geeft cursussen poëzie en creatief schrijven.

(1946) is regisseur, acteur en programmamaker. Hij bewerkte de bestseller ‘Vele Hemels Boven de Zevende’ van Griet Op de Beeck voor toneel. In februari 2018 is de première. Deze toneelversie, met in de hoofdrollen Henriëtte Tol en Peter Bolhuis, is 11 maart  2017 te zien in DNK in Assen. Op Zomerzinnen wordt De Geer geïnterviewd door Kolkende Taal- presentatrice Diana de Groot.

‘Vele Hemels Boven de Zevende’ is een fascinerend en beklemmend familiedrama, waarin de personages verwoede pogingen doen zich te bevrijden van de pijn in hun zelfgekozen leven. Uiteindelijk blijken er maar twee mogelijkheden te zijn: de sprong naar de dood of de sprong naar de liefde. Griet Op de Beeck heeft haar personages en de wereld waarin zij leven met veel humor en liefde beschreven. Op toneel laten de acteurs ook zien wat tussen de zinnen en achter de woorden verscholen ligt.

Ursul de Geer maakte in 2001 een toneelbewerking van ‘Gloed’, de roman van Sándor Márai. Deze theatervoorstelling won de NRC-Publieksprijs. Van dezelfde schrijver bewerkte en regisseerde hij ‘Kentering van een huwelijk’ en ‘De gravin van Parma’. In 2010 stond hij zelf op de planken met ‘Bekentenissen’, een monoloog over de jeugd van Márai, verweven met verhalen uit zijn eigen jeugd.Verder regisseerde hij onder meer het toneelstuk ‘De Aanslag’, gebaseerd op de roman van Harry Mulisch en ‘Haar naam was Sarah’ en ‘Stoner’. 

Workshop poëzieschrijven

Altijd al een gedicht willen schrijven of schrijf je gedichten en ben je opzoek naar verdieping en verbetering van je werk? Kom dan naar de workshop poëzieschrijven van dichter Lucas Hirsch.

Hirsch geeft feedback en tips om een gedicht te schrijven of je gedichten op een hoger plan te trekken. Iedereen is welkom. Het maximum aantal deelnemers is 15. 

Zondagmiddag 18 juni 13.15 – 14.15 uur
Deelname    :           Gratis
Aanmelden  :           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. workshop poëzieschrijven

(1998) uit Assen schrijft verhalen en gedichten. Ze won dit jaar de Drentse Kunstbende met ‘sacrale liefde’, een kort verhaal over een onmogelijke liefde. 1 Juli staat ze in de landelijke finale in Amsterdam. 

Ileen deed dit jaar voor de vierde keer mee met de Drentse Kunstbende. De eerste keer was in 2011. In 2015 werd ze derde, het jaar daarop won ze. Toen ze elf jaar was begon ze met het schrijven van korte verhalen en gedichten. Een gedicht werd gepubliceerd op de website ‘puberpoëzie’. Op haar twaalfde deed ze mee met de landelijke wedstrijd ‘Doe maar, dicht maar’. Haar gedicht werd opgenomen in de bijbehorende bundel. Ze wil graag een boek schrijven en een dichtbundel.

De leugendetector

Spreek jij altijd de waarheid? Durf jij jezelf recht in de ogen te kijken? De waarheid heeft soms een duwtje in de rug nodig. De leugendetector helpt je, onder deskundige begeleiding, om de dunne rode lijn tussen waarheid en leugen weer te hervinden.  Een zware last zal van je schouders vallen en je komt als herboren weer buiten. De juridische consequenties zijn geheel voor eigen risico.

De leugendetector is bedacht door Floris Maathuis. Hij is uitvinder, theatermaker en innovator. Hij maakt performances, machines en software vanuit een passie voor technologie en de rol daarvan in de samenleving.

Ria Westerhuis en Els Mondt vonden elkaar in het project ‘Wisselblik’, waarin Els als beeldend kunstenaar kijkmomenten creëert. In een voorraadblik gebeurt van alles, maar het wordt pas echt spannend als er ook wat te beluisteren valt.

Als dichteres van de Reest weet Ria als geen ander de beelden te vatten in het Drents, Nederlands en eRWeens, een taal die zij ontwikkelde vanuit haar interesse voor de streektaal. De klanken voegen zich moeiteloos naar het beeld. Was eerst de scène uitgangspunt van een gedicht, nu is ook een gedicht bron voor een intieme blik op de wereld. 
‘Wisselblik’ ontstond naar aanleiding van een vraag van een opticien die een frisse blik in de winkel wilde.  ‘Wisselblik’ is op reis langs culturele evenementen zoals Zomerzinnen en Grensloos Kunstverkennen . De standaards geven aan de opstelling een nomadische sfeer. Van het project is een kijkboekje uitgegeven.

WISSELBLIK
drie keer vier blikken op de wereld
kijk, luister en verwonder

www.riawesterhuis.nl
www.elsmondt.nl

Pagina 1 van 4