margreet gort
Zomerzinnen 2018: zaterdag 16 juni van 16.00 - 23.00 uur. in Dwingeloo.
 
Zomerzinnen is het grootste literatuur- en muziekfestival van Noord-Nederland. In 2007 begonnen als festival rond de langste dag op een aansprekende locatie in Drenthe. Na edities in onder meer Wezup, Veenhuizen, Hoogeveen, Meppel, Emmen en Zuidlaren is Zomerzinnen de afgelopen twee jaar in juni in Amen gehouden.
Dit jaar is voor Dwingeloo gekozen. Een prachtig Brinkdorp met prima horeca-faciliteiten. Op verschillende locaties treden landelijk en regionaal bekende schrijvers, dichters en muzikanten op. Daarnaast is er op het gratis toegankelijke festivalterrein een aantrekkelijk randprogramma met muziek, straattheater en horecastands.
 
Binnenkort meer informatie over het programma. 
 
Steffie van Oord

FESTIVAL ZOMERZINNEN: HET HOOGSTE WOORD

Het hoogste woord, dat is het thema van de 11e editie van literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen. Het festival wordt dit jaar gehouden op
zaterdag 17 en zondag 18 juni in Amen.

Grote schrijversnamen als Bert Wagendorp, Auke Hulst, Marcel Möring, Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin en Jan van Mersbergen komen.
Ook treden o.a. Ernst Jansz, Aafke Romijn, Leoni Jansen en Jan Rot met Marjolein Meijers en Jan van der Meij op.

 

Zomerzinnen is het grootste literatuurfestival van het Noorden. Sinds vorig jaar heeft het Amen, wijd en zijd bekend van cultuurcafé De Amer, als vaste locatie. Gedurende twee dagen zijn er optredens in tenten, op een buitenpodium, in een schaapskooi en een boerenschuur.  Naast literatuur speelt muziek een belangrijke rol in het programma. Verder is er een aantrekkelijk randprogramma met workshops, straattheater en horeca.

Het thema Het hoogste woord komt op verschillende manieren terug in de programmering.

Zaterdagavond is er een rondetafelgesprek over journalistiek met Bert Wagendorp (Masser Brock) en Marc Josten (Weerwoord) o.l.v. Pieter Sijpersma, filosoof en hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. 

Studenten van de Hanzehogeschool houden op zondagmiddag een debatwedstrijd voor middelbare scholieren.

Maar ook Marcel Möring, die zich in Eden de grootse moralist en krachtige verhalenverteller toont, past bij het thema. En Auke Hulst, initiatiefnemer van de bundel Als dit zo doorgaat, waarin schrijvers en dichters laten zien wat het betekent als het populisme de toekomst bepaalt. En ik herinner me Titus Broederland van Auke Hulst is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Harland Award Romanprijs. Het is door de Stichting Literatuurclubs Drenthe gekozen voor het nieuwe boekenseizoen.

Zaterdag duurt het festival van 16.00-22.30 uur, voorafgegaan door een literaire wandeling.

Zondag van 11.30-18.00 uur,  met ’s ochtends een ontvangst voor de Amenaren.
Voor leden van de Drentse Literatuurclubs en bibliotheken is er een exclusief zaterdagmiddag-arrangement met een lezing door Peter d'Hamecourt.

Toegang tot het festivalterrein is gratis. Een kaartje voor de optredens kost € 20,- per dag. 
Prijs voor een passe partout is € 30,-.

Marc Josten (1961) is onderzoeksjournalist en hoofdredacteur bij Omroep HUMAN.
Al jaren houdt hij zich bezig met processen die de publieke opinie beïnvloeden. In zijn boek ‘Weerwoord’ legt hij de mechanismen bloot aan de hand van historische en actuele voorbeelden.

Marc Josten begon zijn loopbaan als redacteur bij weekblad Vrij Nederland, was hoofdredacteur van Reporter, de onderzoeksjournalistieke televisierubriek van de KRO en is nu eindredacteur van tv-programma’s als Argos, Het Filosofisch Kwintet en Medialogica. In zijn boek ‘Weerwoord’ (2017) analyseert hij hoe de publieke opinie tot stand komt. Nepnieuws, beeldvorming, propaganda, ‘alternatieve facts’, we weten niet meer wat we wel en niet voor waar aan moeten nemen. Op basis waarvan vormen we onze mening? “Ik wil met dit boek verdieping brengen in de wirwar”.
Volgens De Volkskrant (4 sterren) is ‘Weerwoord’ “een hoogst actueel boek, gelardeerd met talloze krachtige voorbeelden en waardevol als bijdrage aan het hoogst ingewikkelde debat over de journalistiek.”