Steffie van den Oord

(1970) schrijft en maakt documentaires. Ze gaat altijd op zoek naar wat mensen beweegt. Rond de millenniumwisseling sprak ze honderdjarigen, o.a. Hendrikje van Andel uit Hoogeveen. Van ‘Eeuwelingen’ verscheen onlangs de 15e druk! Voor haar nieuwste boek zocht ze mensen op die door de jaren heen vergroeid zijn geraakt met het huis waar ze geboren en getogen zijn. Stokoud zijn ze, maar springlevend en ze vertrekken nooit. Wat is hun geheim? ‘Honkvast’ is een prachtige portrettenbundel.

Steffie van den Oord studeerde geschiedenis, literatuurwetenschap en journalistiek en werkte als verslaggever voor VPRO-radio. Ze was van jongs af aan gefascineerd door geheimzinnige oude huizen en hun stokoude bewoners. Door simpelweg aan te kloppen legde ze contact. In ‘Honkvast’ dat in mei is verschenen, vertelt ze hun verhaal. Zoals over het huis bij het kerkhof, waar een vrouw woont die de levens van de doden kent, of de dienstwoning waar een 105-jarge agent wakker ligt. Hun woningen zijn bedreigde landschappen geworden, met interieurs uit een ver verleden. Als zij er ooit weggaan, gaat alles op de schop. Maar tot die tijd weigeren ze om ‘tussen die oude mensen in het bejaardenhuis’ te gaan zitten. Het boek kreeg lovende recensies (5 sterren in AD).
Steffie schreef eerder ondermeer ‘Liefde in oorlogstijd’, over mensen die hun grote liefde vonden of verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog en ‘Westerbork Girl’, over revuester Hannelore Cahn, die spectaculair ontsnapte uit Westerbork maar al gauw terugkeerde.