skip to Main Content

Gerda Blees is er ook

Er is nog een prijswinnaar aan het programma van Zomerzinnen toegevoegd. Zaterdag 3 juli aanstaande komt, naast Benny Lindelauf, winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs, ook Gerda Blees naar Taarlo. Op de derde locatie van de route FietseValderAa Swifter zal zij worden geïnterviewd over Wij zijn licht. Haar debuutroman won de Nederlandse Boekhandelsprijs 2021, de literatuurprijs van de Europese Unie en haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. De Literatuurclubs Drenthe lezen het boek van Gerda Blees komend seizoen.

Wij zijn licht gaat over de fictieve woongroep Klank & Liefde, die van licht en lucht wil leven. De leden zijn gestopt met eten, wat leidt tot de dood van één van hen. Het verhaal wordt in 25 hoofdstukken verteld, vanuit menselijk en niet-menselijk perspectief.

Het boek werd met lof overladen: “Het is mooi als een schrijver lef toont door het anders te doen, maar het is pure winst als die onconventionaliteit een meerwaarde heeft en leidt tot een unieke roman,” aldus de Volkskrant. NRC Handelsblad gaf vijf ballen. De roman kreeg bovendien volgens deze krant in een jaar van isolatie en alternatieve feiten
een onverwachte extra lading.

Gerda Blees (1985) won in 2016 de Nieuw Proza Prijs voor haar verhaal Zomerkroos. Een jaar later debuteerde ze met Aan doodgaan dachten we niet, een bundel korte verhalen. Het leverde haar de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs, het C.S.S. Crone Stipendium en een Startersbeurs van het Letterenfonds op. Die benutte ze om te werken aan haar poëziedebuut Dwaallichten. Zomerzinnen presenteert een afwisselend programma op FestiValderAa.

Wie Gerda Blees wil ontmoeten tijdens FietseValderAa Swifter op zaterdag 3 juli, kiest voor starttijd 17.00 uur of 18.45 uur.
De kaartverkoop begint vrijdag 4 juni om 10.00 uur.

Back To Top