skip to Main Content

Mariken Heitman

Winnaar Libris Literatuur Prijs 2022

Mariken Heitman (1983) is schrijver en bioloog. Haar roman ‘Wormmaan’ werd 9 mei bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2022. ‘Wormmaan’, over de manier waarop de natuur – en dus ook de mens – gevormd wordt, getuigt volgens de jury van “een groot intellect, psychologisch inzicht en literair meesterschap.”
Heitman debuteerde drie jaar geleden met ‘De wateraap’, een roman waarin gender, identiteit en biologie al belangrijke thema’s waren.

Mariken Heitman groeide op tussen de Veluwe en de IJssel. Zij studeerde biologie in Utrecht en was als tuinder en docent een aantal jaar werkzaam in de biologische groenteteelt. Nu geeft ze les in moestuinieren.
In 2019 verscheen haar debuut ‘De wateraap’, dat genomineerd werd voor de Jan Wolkers Prijs, de Bronzen Uil en op de shortlist stond van de Anton Wachter Prijs.

In 2021 ontving Heitman het C.C.S.Crone Stipendium.

Haar tweede roman ‘Wormmaan’ kreeg de Libris Literatuur Prijs 2022, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar. De jury noemt het “een boek dat qua vorm, inhoud en denkkracht zijn gelijke niet heeft – het vertelt een verhaal dat tegelijk hedendaags is én de geschiedenis van de mensheid omspant.”

Zaterdag 2 juli 19.45 uur

Back To Top