skip to Main Content

Abel Darwinkel 

Abel Darwinkel 

Abel Darwinkel (1968) presenteerde afgelopen voorjaar Watertrappelen, zijn eerste bundel met Noord-Drentse verhalen.

Darwinkel schrijft al jaren in het Drents. In het verleden zijn er verhalen van zijn hand gepubliceerd in kranten, verzamelbundels en in de tijdschriften Maandewark en Zinnig, maar een eigen bundel ontbrak nog. De soms tragi-komische verhalen gaan over knikkeren, voetballen, uitgaan, vaderschap en wat er mis kan gaan tussen man en vrouw.

 Abel Darwinkel is geboren in Assen. Hij groeide op in Norg, Steenderen en Bedum. Thuis werd altijd het Noord-Drents van Norg gesproken. Met een Vwo-diploma op zak woonde hij een jaar in Lyon in Frankrijk, waar hij vloeiend Frans leerde spreken. Begin jaren ’90 studeerde hij Frans (propedeuse) en Algemene Literatuurwetenschappen aan de RUG. Na zijn studie was hij werkzaam in de journalistiek, alvorens hij in 2003 medewerker werd bij het Drentse streektaalinstituut Huus van de Taol.

Darwinkel vertaalde in 2009 het wereldberoemde sprookje Le petit prince van Antoine de Saint Exupéry in het Noord-Drents. In 2012 schreef hij samen met dr. Siemon Reker Taolkiekjes, een lezenswaardig boekje met ruim dertig bijdragen over de Drentse en Groningse taal. In 2015 volgde Op Stee, Drentse en Groninger plaatsnamen verzameld, samen met Eline Brontsema en Siemon Reker. In 2017 verscheen van zijn hand een Drents-Gronings telwoordenboek, samen met Ingeborg Nienhuis. In 2018 nam hij afscheid van het Huus van de Taol met een mooie publicatie over het systeem van Drentse verkleinwoorden.

www.abeldarwinkel.nl

Back To Top