skip to Main Content

Alex Vissering

amateur-ornitholoog die zingt en schrijft

Alex Vissering (1955) uit Ter Apel is tekstschrijver, liedjesmaker, zanger, hobbyfotograaf én groot natuurliefhebber. Sinds de lockdown is wandelen een nieuwe hobby van hem. En dat werpt zijn vruchten af. Op Zomerzinnen geeft hij een voorproefje van zijn nieuwe solo-cd Vogeltjeman en zijn boek Vogelwies, die in het najaar verschijnen.

Alex speelde vanaf zijn 15e jaar in verschillende bandjes. Hij zingt voornamelijk in het Gronings en maakte deel uit van o.a.Törf en Nameless. De afgelopen jaren was hij vooral druk met de Troebadoers, het trio dat hij vormt samen met Jan Henk de Groot en Edwin Jongedijk. De coronacrisis zette hem weer aan tot het schrijven van eigen materiaal. In het Drentse Weiteveen heeft hij nu een soloalbum opgenomen. Op Vogeltjeman maakt hij de balans op. ,,De tijd lijkt sneller te gaan wanneer je ouder wordt en dat zorgt bij mij voor meer reflectie. Iemand waar ik altijd tegenop had gekeken, zei een keer tegen mij: ‘Mien geluk is op’. Zoiets belandt dan in een nummer op mijn cd.” Maar hij zingt ook over zijn kleinkinderen, de blues hebben en bladblazers.

Als kind was Alex al een enthousiaste vogelaar. Door de coronabeperkingen had hij alle tijd om vogels te spotten. Elke dag zette hij in zijn eigen bewoordingen een vogel op Facebook. Zijn Nederlandse teksten zijn door Sies Woltjer in het Gronings vertaald en worden in het najaar uitgegeven in boekvorm. In Vogelwies staan van de betreffende vogel in een kadertje de streektaalbenamingen, Gronings, Drents of Fries, en een prachtige schildering van Ellen Kuiper-Tierie.

In 2007 werd Alex bekroond met de Gebroeders Hesse Penning en in 2010 met de K. ter Laan Prijs voor zijn verdiensten op het gebied van de Groninger taal en cultuur.

Taarlo, vrijdag 2 juli

 

Back To Top