skip to Main Content

De Heren rond Rawie

De Heren Rond Rawie

Mattijs Verhallen en Bas Maree, alias De Heren Rond Rawie, brengen over rammelende toetsen en jankende snaren de weergaloze gedichten van Rawie zoals nooit tevoren: als door een wolf die huilt naar de volle maan, aan de oever van de Mississippi.

Mattijs Verhallen (1987) is theatermaker en liedjesschrijver. Bij toeval stuitte hij op de gedichten van Jean Pierre Rawie. En kon enkel concluderen: Dit is niet zomaar poëzie, dit is zuivere Blues…Hij zette een paar gedichten op muziek. Ook gitarist Bas Maree zag gelijk de potentie van Rawies gedichten.

Afgelopen april presenteerden De Heren rond Rawie het album Dit alles. De Groninger dichter schrijft in het voorwoord:

“In tegenstelling tot de buurlanden heeft de traditie van gezongen poëzie in Nederland nooit echt wortel geschoten; uit een zonderlinge schroom zingt men te onzent liever in een soort Engels. Dat is betreurenswaardig, en ik juich het vanzelfsprekend toe dat deze cd daar niet aan meedoet, sterker nog: uitsluitend gedichten van mijn hand laat horen.

Mijn eigen muzieksmaak is zeer behoudend. Aan alles wat er na Brahms gecomponeerd is, moet ik even wennen. Niettemin zei Harry Muskee, de betreurde zanger van Cuby and the Blizzards – overigens de enige man van wie ik het kon verdragen dat hij immer een onnut honkbalpetje droeg – ooit tegen me: “Ik vind dat werk van jou zo bluesy”. 

Het is dus niet zo gek dat De Heren Rond Rawie er ook zo over denken.”

Back To Top