skip to Main Content

Eléonor en Gerry de Mol

‘Ik had me het leven anders voorgesteld’. Gezongen Slauerhoff

Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol doken in de teksten van de in Leeuwarden geboren J.J. Slauerhoff (1898-1936). De dichter van het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis.  De dichter met fado en samba en bossa in de oren. Het resultaat is een voorstelling met een geheel nieuw liedrepertoire op teksten van Slauerhoff.  

In 2021 is het 100 jaar geleden dat J.J.Slauerhoff zijn eerste gedichten publiceerde. Dat was mede aanleiding voor het Vlaamse duo Eléonor en Gerry De Mol het album Ik had me het leven anders voorgesteld op te nemen; een selectie van zijn poëzie, getoonzet op muziek. Deze liedjes lopen uit in een merkwaardig verhaal van en over Slauerhoff zelf. En over jou. Zonder twijfel. 

De dichtende scheepsarts intrigeerde zangeres Elly Aerden als persoon. Hij spreekt tot de verbeelding: “het zoekende in zijn karakter, de onrust, zijn reizen, het feit dat hij zich nergens echt thuis voelde en zijn kleurrijke gevoelsleven. En zijn mooie gedichten lenen zich heel goed voor muziek.”

Poëzie is altijd een inspiratiebron voor haar muziek geweest. Zo bezong ze eerder al verzen van de Chileense dichter Pablo Neruda, en smeedde ze Latijnse gedichten met haar band Eléonor om tot een mix van folk, roots, jazz en fadomuziek.

Muzikant Gerry De Mol verklankte eerder het werk van poëten als Herman de Coninck, Fernando Passoa en Rutger Kopland. Hij las de biografie van Wim Hazeu over de jonggestorven dichter die vaak ziek was (hij had last van astma en tbc) en diens korte verhalen. “Slauerhoff schreef niet alleen verhalen, hij was er zelf ook één. Hij deed wat veel mensen gedaan zouden willen hebben toen ze jong waren: weg gaan. Daarmee blijft zijn verhaal actueel. Het voedt een romantiek die ook een beetje rock-’n roll is.”

Ik had me het leven anders voorgesteld

Taarlo, zondag 4 juli 2021

Back To Top