skip to Main Content
Menu

Elke Geurts en Henk van Straten

Elke Geurts En Henk Van Straten

Elke Geurts en Henk van Straten

Twee gescheiden schrijvers die elkaar als ‘de verlatene’ en ‘de verlater’ een literaire spiegel voorhouden.

Elke Geurts (1973) maakte literatuur van haar eigen echtscheiding. Aanvankelijk zette ze de taal in om haar man terug te schrijven. Vanaf november 2016 probeerde ze in haar wekelijkse column in Tijd van dagblad Trouw een monumentje op te bouwen voor haar gezin, voor de liefde die ze voelde. Het werkte niet. Nu is er Ik nog wel van jou, een roman. Haar privésituatie vormde het materiaal, maar het verhaal over de breuk, het diepe verdriet en het rouwproces is universeel.

Elke Geurts studeerde dramaschrijven en literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze  publiceerde een aantal verhalenbundels voor ze debuteerde als romanschrijfster met De weg naar zee (2013).  Haar werk werd genomineerd voor o.a. De Gouden Boekenuil, de BNG Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. Ze is schrijfdocent. “Om te schrijven moet je afdalen in de kelder van jezelf,” leert ze haar cursisten.

www.elkegeurts.nl

Henk van Straten (1980) verliet het huis waar hij twaalf jaar met vrouw en kinderen woonde, met achterlaten van een briefje op de keukentafel. Er volgde een periode van eenzaamheid, hartklachten, slaappillen. Duvels, vrouwen, alleenstaand vaderschap en verwarring.

Foto: © John Wiersma

Het resulteerde in Berichten uit het tussenhuisje. Memoires noemt hij het; geen fictie, maar ook niet helemaal non-fictie. NRC Handelsblad honoreerde het met vijf ballen.

Henk van Straten is schrijver, columnist, journalist. Van hem verschenen eerder de roman Bidden en vallen (2015) en Wij zeggen hier niet half broer (2017) over zijn jeugd. Hij stond drie keer op de shortlist van de BNG Literatuurprijs en een keer op de longlist van de Libris Literatuurprijs.

www.henkvanstraten.nl

 

Foto bovenkant: © Martijn Gijsbertsen
Back To Top