skip to Main Content

Erik Harteveld

Erik Harteveld

Erik Harteveld (1955), acteur, schrijver, regisseur en muzikant, is geboren in Assen en opgegroeid in Nijlande, een dorp tussen Rolde en Grolloo. Hij schrijft in het Drents en Nederlands.

Een bijzonder project zorgt ervoor dat uitgeverij Het Drentse Boek zijn gedichten nu in het Engels en Duits uitbrengt. De feestelijke presentatie van Van Nijlande tot Heelal, From Nijlande to the Universe, Von Nijlande bis zum Weltall is op Zomerzinnen.

Initiatiefnemer is Geert Nijland uit Renkum, samensteller van Landschrift in landstaal en streektaal, gedichten over het boerenleven(2010). Een werkgroep heeft onder zijn leiding en met medewerking van Erik Harteveld met name gedichten uit de bundels Hoss is dood(1995) en De eeuwig zoemende vliegenstrip (2008) vertaald.

De basis vormt gidsgedicht Alles is even belangrijk.


Erik Harteveld studeerde Nederlands en Russisch in Groningen. Hij 
maakte veel programma’s voor RTV Drenthe, zoals Boenders & Bössels, Kwaanskwies en De BerichtenSchreef vanaf 1993 tien jaar lang humoristische columns in het Nieuwsblad van het Noorden, eerst 1000 jaor Drenthe en later de rubriek Vrouw Koetje gebundeld in Veur de Ewigheid(2002). Hij werd in 2005 verkozen tot eerste stadsdichter van Assen voor een periode van twee jaar. Samen met Sophie Timmer schreef hij de plattelandsnovelle Zwiers mechanisatie(2009). Met A.L.Snijders publiceerde hij Koude Oorlog aan de IJssel, roman in brieven (2013). 

 


Erik Harteveld is op Zomerzinnen ook te zien in De Grup

www.erikharteveld.nl

Back To Top