skip to Main Content

Fleur van der Bij

Fleur Van Der Bij

Fleur van der Bij (1981) woont in Groningen en is journaliste en historica. In januari presenteerde ze met haar redacteur en leermeester Frank Westerman haar debuut De Nijl in mij. In april kon al de tweede druk worden opgelegd.

Voor dit boek reisde ze in de voetstappen van een verdwenen 19de-eeuwse ontdekkingsreiziger langs de Nijl tot diep in Zuid-Soedan. Ze stuit vooral op haar eigen verleden: de onverwerkte dood van haar zusje.

Fleur studeerde in 2007 af aan de Rijksuniversiteit Groningen met een masterscriptie over de ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver (1852-1883). Het onderwerp laat haar niet los. Op aanraden van Frank Westerman besluit ze een boek over hem te schrijven. Daarvoor reist ze Schuver achterna naar Afrika, op zoek naar sporen van 120 jaar geleden. Onderweg komt een lang vergeten trauma naar boven. Toen Fleur vijftien jaar was kwam haar jongere zusje om bij een verkeersongeluk. Er werd in het Friese dorpje Tjalleberd waar ze woonde niet over gesproken. Terug in Nederland raakt Fleur in een psychose. Ze blijkt een bipolaire stoornis te hebben. Vele jaren van therapie volgen. Maar het is vooral het schrijven wat haar erbovenop helpt. De Nijl in mij; Een ontdekkingsreis naar het hart van de waanzin is haar debuut. Inmiddels is Fleur aan een tweede boek begonnen.

www.fleurvanderbij.nl

Foto – © JdeHaas
Back To Top