skip to Main Content

Frank Westerman

Frank Westerman

Frank Westerman (1964) is geboren in Emmen en groeide op in Assen. Hij geldt als de meester van de non-fictie. Voor Een woord een woord kreeg hij zowel de M.J.Brusseprijs 2017 (beste journalistieke boek) als de Bob den Uylprijs (beste boek in de categorie reisliteratuur). Bij Querido Fosfor, de uitgeverij waar hij redacteur is, beleidt Frank jonge schrijvers.

Frank Westerman brak met De Graanrepubliek (1999) over de opkomst en ondergang van de Groninger graanbaronnen door bij het grote publiek. Het boek is tweemaal bewerkt voor toneel. De 28e druk werd vermeerderd met het actuele slothoofdstuk ‘De blauwe revolutie’.

Hij heeft onder meer de romans El negro (2004) en Stikvallei (2013) geschreven. De slag om Srebrenica (2015) is bekroond met de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek van het jaar. Voor Een woord een woord (2016) testte hij de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de terreur. Het boek werd twee keer bekroond en genomineerd voor de Libris (geschiedenis) en de ECI-prijs (literatuur). De Italiaanse vertaling staat op de shortlist van de prestigieuze internationale Premio Terzani.

Begin dit jaar was Frank met Maite Vermeulen op tv te zien in de documentaireserie De Brug. In het verlengde daarvan voeren ze nu een briefwisseling voor De Correspondent. Over het begeleiden van jonge schrijvers zegt hij: ‘Voor mij snijdt het mes aan twee kanten. Ik wil mijn ideeën over het schrijven van reportagewerk graag overbrengen, en daarbij word ik steeds scherp gehouden door millennials die mijn werkwijze bevragen.’

www.frankwesterman.nl

Foto: © Merlijn Doomernik
Back To Top