skip to Main Content

Gerda Blees

Een roman over groepsdwang en ergens bij willen horen.

Gerda Blees liet zich door een krantenbericht over een sterfgeval in een woongroep inspireren tot Wij zijn licht. Haar debuutroman won de Nederlandse Boekhandelsprijs 2021, de literatuurprijs van de Europese Unie en haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. De Literatuurclubs Drenthe lezen het boek van Gerda Bleekomend seizoen.

Wij zijn licht, gaat over de fictieve woongroep Klank & Liefde, die van licht en lucht wil leven. De leden zijn gestopt met eten, wat leidt tot de dood van één van hen. Het verhaal wordt in 25 hoofdstukken verteld, vanuit menselijk en niet-menselijk perspectief.

Wij zijn licht werd met lof overladen. “Het is mooi als een schrijver lef toont door het anders te doen, maar het is pure winst als die onconventionaliteit een meerwaarde heeft en leidt tot een unieke roman,” aldus de Volkskrant. NRC Handelsblad gaf het vijf ballen. De roman kreeg bovendien volgens deze krant in een jaar van isolatie en alternatieve feiten een onverwachte extra lading.

Gerda Blees (1985) won in 2016 de Nieuw Proza Prijs voor haar verhaal Zomerkroos. Een jaar later debuteerde ze met een bundel korte verhalen. Aan doodgaan dachten we niet leverde haar de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs, het C.S.S. Crone Stipendium en een Startersbeurs van het Letterenfonds op. Die benutte ze om te werken aan haar poëziedebuut. Dwaallichten verscheen in 2018.

Taarlo: zaterdag 3 juli

Back To Top