skip to Main Content

Gerdien Verschoor

Gerdien Verschoor

Gerdien Verschoor (1963) publiceert in het Rembrandtjaar Het meisje en de geleerde, een boek over twee schilderijen van de meesterschilder, waarvan werd gedacht dat ze kort na de oorlog waren verbrand. Tot vijf jaar na de val van de Muur een Poolse gravin uit Rome ze schenkt aan het Koninklijk Paleis in Warschau. Gerdien werkte destijds op de Nederlandse ambassade in Warschau als cultureel attaché.

Gerdien Verschoor is kunsthistoricus en auteur van romans, korte verhalen, literaire non-fictie en essays. Per 1 juli volgt ze Dirk Mulder op als directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ze woonde en werkte jarenlang in Polen. Kunst, literatuur en de geschiedenis van Midden-Europa zijn haar belangrijkste inspiratiebronnen. Vaak speelt in haar werk de Tweede Wereldoorlog een rol van betekenis.

In Het meisje en de geleerde schetst Gerdien het verbijsterende en fascinerende verhaal van de omzwervingen van twee schilderijen van Rembrandt en vervlecht dat met het levensverhaal van de Poolse gravin Karolina Lanckoronska, die het Meisje in een schilderijlijst en de Geleerde aan zijn lessenaar voor de toekomst bewaarde. Het verhaal zat al jaren in haar hoofd, maar het duurde even voor ze de juiste stem voor dit boek had gevonden.

www.gerdienverschoor.nl

Gerdien Verschoor © Fjodor Buis

Back To Top