skip to Main Content

Helmert Woudenberg

Helmert Woudenberg

Helmert Woudenberg (1945) speelt delen uit zijn voorstelling Carmiggelt. Vanaf 1947 tot 1975 schreef Simon Carmiggelt elke dag een Kronkel. Dat was niet wat we nu een column zouden noemen, maar meer een kort verhaal, een levensschets. Een man (onmiskenbaar Carmiggelt zelf) slentert door de stad en belandt in een komische situatie of heeft een ontmoeting met een kleurrijk type. Humor met een melancholieke ondertoon. 

In Carmiggelt speelt Helmert Woudenberg een aantal grappige maar ook droefgeestige gebeurtenissen en kleurrijke maar ook ontroerende personages. Voor ouderen een nostalgisch weerzien, voor jongeren ongetwijfeld een prettige kennismaking met een tijd dat er nog lustig door iedereen werd gerookt en een glas bier een gulden kostte.

Nu, meer dan veertig jaren na Carmiggelts dood, blijkt dat de tijd dit oeuvre niet heeft aangetast. Integendeel: zijn scherpe blik, zijn interesse in het menselijk onvermogen en zijn beeldende taal tillen zijn verhalen moeiteloos over de jaren heen. Tegelijk spreekt er uit zijn verhalen een mentaliteit die vandaag de dag niet meer op die manier lijkt te bestaan en dat voelt als een gemis: een grote rust en een overvloed aan tijd, maar vooral een vanzelfsprekend mededogen met buitenstaanders en mensen waar iets mee is.

Helmert Woudenberg is een gerenommeerd toneelmaker. Acteren, schrijven, regisseren, alles wat erbij hoort beheerst hij. Helmert Woudenberg is (spreekwoordelijk) op de planken geboren en vertoeft er onophoudelijk. Zijn roots liggen bij het Werktheater. Recent was hij onder meer te zien in de locatievoorstelling Mansholt, over een politicus op drift en een boer in nood en in de rol van Andries Boelens inGAS.

 

Back To Top