skip to Main Content

Lévi Weemoedt

Lévi Weemoedt

Lévi Weemoedt (1948) is met de bloemlezing Pessimisme kun je leren! en na een optreden in DWDD terug van (niet helemaal) weggeweest. De bundel met de mooiste versjes, uitgekozen door Özcan Akyol, vliegt de winkels uit en de lezers, jong en oud, staan voor hem in de rij.

Levi Weemoedt, pseudoniem van Izaäk (Ies) Jacobus van Wijk, was dertien jaar leraar Nederlands. Sinds 1977 verschenen er vele proza -en poëziebundels van hem. In de jaren tachtig was hij met zijn zwartgallige versjes erg populair. Samen met collega Hans Dorrestijn trad hij op met de theatervoorstelling Circus Horlepiep. De laatste jaren raakte hij, buiten Drenthe, uit beeld. Pessimisme kun je leren! betekent zijn wedergeboorte als succesvolle schrijver. De bundel ter ere van zijn 70ste verjaardag, met zeventig versjes, stond midden november 2018 op nummer 1 in De Bestseller 60.

Özcan Akyol (Eus) schrijft in de inleiding dat hij zich schatplichtig voelt aan de dichter, omdat die hem heeft bevrijd van de drang om altijd maar hoogdravend te willen schrijven: “Hij liet me zien dat literatuur en poëzie vele gedaanten kunnen hebben, ondanks de bezwerende teksten van mijn professoren tijdens de studie Nederlands.” Lévi zei in een interview in Trouw: “Ik zoek in de taal altijd naar de meest adequate vertolking van wat ik om me heen zie. Ik ben zelfs zo stom om te denken dat er maar één juiste zin voor iets bestaat. De jacht op die zin is wat me boeit en wat mijn leven zin geeft.”

In augustus verschijnt De scherven van het geluk, de mooiste verhalen uitgekozen door Vic van der Reijt. En voor oktober staat de bundel Gezondheid! aangekondigd. Op Zomerzinnen leest Lévi voor uit zijn nieuwe werk.

Lévi Weemoedt © Arie Wapenaar

https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/nieuws/versjes-van-levi-weemoedt

Back To Top