skip to Main Content

Manon Uphoff 

Manon Uphoff 

Manon Uphoff (1962) schreef een verpletterende roman over seksueel geweld in een gezin, deels gestoeld op eigen ervaringen. Na haar roman De spelers (2009) had ze tijd nodig om moed te verzamelen voor een verhaal dat ze eigenlijk niet wilde vertellen. Ze zocht lang naar een toereikende taal. Vallen is als vliegen wordt door haar collega’s geprezen als een grootse literaire prestatie. “Diepe diepe diepe buiging” -Ellen Deckwitz. “Een meesterwerk” – Auke Hulst. “Nu al de mooiste roman van het jaar” – Joke Hermsen.

Wanneer haar zestien jaar oudere zus, uitgehongerd en uitgedroogd, van de trap valt en sterft, doet dat als een vonk de woede van de schrijfster ontbranden. De dood van Henne Vuur, ooit haar ‘schaduwmoeder’, dwingt haar een gruwelijk en angstwekkend verleden onder ogen te zien.

Manon Uphoff is schrijfster en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde met de verhalenbundel Begeerte(1995), die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor Literatuur. De roman Gemis (1997) kreeg een nominatie voor de Libris Literatuurprijs. Voor haar novelle De ochtend valt (2012) ontving ze de OPZIJ Literatuurprijs in 2013. Haar oeuvre werd in 2002 bekroond met de C.C.S. Crone-prijs

Back To Top