skip to Main Content

Marga Kool & Jan Veenstra

Marga Kool & Jan Veenstra

Marga Kool (1942) en Jan Veenstra (1951) schrijven voor de weekendbijlage van het Dagblad van het Noorden samen een column, waarin ze reageren op elkaars hebbelijkheden, alledaagse ergernissen en verwonderingen. De wekelijkse wisselwerking is gebundeld in Het heen en weer. Samen treden ze ook regelmatig op.

Marga Kool schreef novelles, toneelstukken, een televisiestuk en hoorspelen, stelde bloemlezingen samen en publiceerde een vijftal gedichten- en verhalenbundels. In 2006 verscheen Een kleine Wereld, een documentaire roman over de jaren ’50. Ze kreeg in 1981 de Johanna van Buren-prijs, in 1985 de Zilveren Anjer, in 1990 de Culturele Prijs van Drenthe en januari 2016, bij haar afscheid als dijkgraaf van waterschap Reest en Wieden, het ereteken van het Huus van de Taol.

Jan Veenstra heeft columns, romans, verhalen, liedjes en toneelstukken op zijn naam staan. Van hem is onder meer Here weg (2012) verschenen, over het verblijf van een meervoudige moordenaar, eind jaren ’70, in de Groninger Mesdagkliniek, de Tbs-instelling aan de Hereweg. En in opdracht van het Internationale Schaaktoernooi in Hoogeveen schreef hij de schaaknovelle De secondant (2016).
Jan Veenstra kreeg in 1997 de SNS-literatuurprijs toegekend

www.jan-veenstra.nl

Back To Top