skip to Main Content

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld (1991) geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. Haar debuutroman De avond is ongemak laat door de ogen van de tienjarige Jas zien hoe de dood van haar oudste broer het gezin ontwricht. Het werd door het boekenpanel van DWDD uitgeroepen tot Boek van de Maand februari. Joep van Ruiten gaf het vijf sterren in Dagblad van het Noorden.

Marieke Lucas Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Deze stad kende haar in 2015 het C.C.S. Crone Stipendium toe. Ze won ook de aanmoedigingsbeurs van Hollands Maandblad. Haar eerste dichtbundel Kalfsvlies (2015) werd bekroond met de C.Buddingh’ Prijs. Vervolgens riep een vakpanel haar in de Volkskrant uit tot literair talent van 2016.

Januari dit jaar kwam haar eerste roman uit. De avond is ongemak haalde in korte tijd al negen drukken en is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs .

Ze putte voor dit boek uit haar eigen leven Ze verloor toen ze drie jaar was haar negen jaar oudere broer door een verkeersongeluk en woonde ineens in een huis vol huilende mensen. Dat heeft haar gevormd.  “Voor het verhaal moet je bereid zijn om diep te graven, ook in jezelf trouwens.”
Ze werkt naast het schrijven op een melkveebedrijf. “Een fijne en nodige afwisseling.”

Foto: ©  Jouk Oosterhof

Back To Top