skip to Main Content

Martine Letterie

Martine Letterie

Martine Letterie (1958) schreef samen met Caja Cazemier Made by Indira over kinderarbeid en slavernij in de kledingindustrie. Zij zijn daarvoor zelf naar India afgereisd en hebben met meisjes gesproken die werkzaam zijn in de fabrieken.

Het boek gaat over de Nederlandse Terra en de Indiase Indira. Terra houdt van shoppen. Als ze goedkope leuke kleding kan scoren, is dat natuurlijk top. Indira werkt in een spinnerij om de schulden van haar familie af te lossen, maar ze komt bedrogen uit. De mooie beloften van de fabriek blijken allemaal leugens te zijn geweest en de omstandigheden in de fabriek zijn slecht. Als Terra’s tante naar India gaat voor haar werk en haar nichtje meeneemt, komt Terra in aanraking met die andere kant van de kledingindustrie. Terug in Nederland start ze een actie om anderen bewust te maken van ‘Schone Kleren’.

 Martine Letterie studeerde Nederlandse taal – en letterkunde in Utrecht. Haar hoofdvak was literatuur van de Middeleeuwen.Na haar studie heeft ze 12 ½ jaar met veel plezier voor de klas gestaan op verschillende scholen. Gedurende die jaren schreef ze schoolboeken en werkte ze mee aan Tikker en Bumper, tijdschriften over jeugdliteratuur. Bovendien zat ze in de Griffeljury. In 1996 verscheen haar eerste kinderboek: Hetschorriemorrie van de Pruk.

Inmiddels heeft ze een groot aantal historische jeugdboeken op haar naam staan, vaak in opdracht geschreven. Zo heeft ze zich ontwikkeld tot ‘huisschrijver’ van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Bij haar boeken Groeten van Leo en Kinderen met een ster waren speciale kindertentoonstellingen ontwikkeld. Kinderen met een ster werd in 2017 bekroond met een Zilveren Griffel.

 www.martineletterie.nl

 

foto: © Mark Sassen

Back To Top