skip to Main Content

Meindert Talma

Meindert Talma brengt, 100 jaar na de dood van Domela Nieuwenhuis, De Domela PassieHet is een liederencyclus over Domela Nieuwenhuis (1846-1919), de aartsvader van het socialisme in Nederland, die begon als dominee.

Nadat hij de kerk de rug had toegekeerd, behoorde hij in 1882 tot de oprichters van de Sociaal Democratische Bond. Al riep hij de arbeiders op hun lot in eigen hand te nemen, zijn snelgroeiende aanhang beschouwde hem als een Messias. In Friesland noemden ze hem liefdevol Us Ferlosser. Zijn profetische roepingsbesef, zijn hang naar lijden en martelaarschap waren typisch romantisch. Zijn leven was ook tragisch. Hij verloor vijf kinderen en drie vrouwen in het kraambed, alle drie Johanna geheten.

 Het privéleven van Domela Nieuwenhuis had veel weg van een lijdensweg. Vandaar die titel. De Domela Passie voert Meindert Talma uit met een groot ensemble bestaande uit een bassist, gitarist, drummer, toetsenist, violist en cellist plus een gemengd koortje. In de songs zijn enkele specifieke details uit de geschiedenis van Ferdinand Domela Nieuwenhuis in tekst en muziek uitgewerkt. Bij de muzikale voorstelling hoort een bijzonder fotoboek met cd.

Het is tot nu toe zijn grootste project. Eerder maakte hij platen en theaterprogramma’s over beeldend kunstenaar Hendrik Werkman en dammer Jannes van der Wal. In de aanloop naar de wereldkampioenschappen voetbal voor mannen gaat Meindert Talma de theaters in met een nieuwe versie van zijn Grote Meindert Talma Voetbalshow, met o.a. Henk Spaan en Marcel van Roosmalen.

Meindert Talma in Sint-Nicolaas kerk om: 16.30-17.10 uur + 19.20-20.00 uur

Back To Top