skip to Main Content

Ellen Deckwitz en Corrie van Binsbergen

Ellen Deckwitz En Corrie Van Binsbergen

Dichter/performer Ellen Deckwitz en gitarist/componist Corrie van Binsbergen brengen Olijven moet je leren lezen. Het programma is gebaseerd op de gelijknamige dichtbundel van Ellen Deckwitz, waarvan in 2016 meer dan 10.000 exemplaren over de toonbank gingen. In een ‘live action’ betoog breekt ze een lans voor poëzie. Gitariste Corrie van Binsbergen tovert daarbij korte films voor de oren en videast Martijn Grootendorst projecteert pakkende beelden.

Ellen Deckwitz (1982) is dichteres, schrijfster en columniste. Ze was finalist in het tv-programma De Slimste mens en winnares van De Grote Bijbelquiz én Nationale Boekenquiz. Ze werd verslaafd aan poëzie op haar 15e. ‘Ik was zo’n chagrijnige puber, ik hield alleen van Kurt Cobain’, aldus Ellen, ‘ik vond gedichten iets voor oude mensen’.  Maar op vakantie in Zweden werd de jonge Ellen gegrepen door het werk van dichter Tomas Tranströmer. ‘Ontwaken is een parachutesprong uit de droom’, citeert Ellen. ‘Tranströmer verwoordde mijn leven als puber’. Het dichterszaadje werd tijdens deze vakantie geplant. Zij ging Nederlands studeren in Groningen en produceerde bundels als Hoi Feest en De blanke gave. Daarnaast werd Deckwitz een onvermoeibare strijdster om poëzie onder de mensen te brengen. Bejaardenhuizen, scholen, theaters en gestichten; het maakt haar niets uit waar zij optreedt. In 2016 gingen meer dan 10.000 exemplaren over de toonbank van de bundel Olijven moet je leren lezen.  Poëzie voor dummies werd de verkoopleus van het boek én voorstelling.

Ellen kreeg in 2009 de Meander Dichtprijs toegekend en won het Nederlands kampioenschap Poetry Slam. Voor haar bundel De steen vreest mij ontving ze de C.Buddingh’-prijs en Hoi Feest werd bekroond met het Crone Stipendium.

Ook gitariste Corrie van Binsbergen werd al vroeg gegrepen door de poëzie. Bij haar was Remco Campert de doorslaggevende factor. ‘Poëzie is muziek van woorden’, mijmert Corrie. De voormalige winnares van de prestigieuze Boy Edgarprijs werkt al sinds 2000 intensief samen met dichters zoals Anne Vegter, Ramsey Nasr, Remco Campert, en vooral met Toon Tellegen, met wie ze in 2013 optrad op Zomerzinnen in Meppel. Poëzie en muziek worden dankzij van Binsbergen een eenheid, haar gitaarspel voegt ragfijne interpretaties toe aan de voorgedragen gedichten.

Het is niet de eerste keer dat Corrie van Binsbergen en Ellen Deckwitz het podium delen. Eerder waren zij gezamenlijk te zien in de productie Dansen op een Glazen Plafond. Over Olijven moet je leren lezen (vier sterren) schreef de Volkskrant: ” Olijven moet je leren lezen is liefdevol, opzwepend en aanstekelijk, en doet je thuis onmiddellijk naar een dichtbundel grijpen, om het even welke, op zoek naar die ene mooie zin.”

Martijn Grootendorst is beeldend kunstenaar. Oorspronkelijk opgeleid als tekenaar en schilder werkt hij al twintig jaar met video en videoprojecties. Sinds 2007 maakt hij samen met altvioliste Saskia Meijs deel uit van de Amsterdamse groep Barockpuppies, zij maken voorstellingen op het snijvlak van muziek, beeld, literatuur en poëzie. Sinds 2017 is Grootendorst artistiek directeur van theater De Roode Bioscoop in Amsterdam.

Back To Top