skip to Main Content

Onno Blom

Onno Blom

Onno Blom (1969) werkte tien jaar aan Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers. Hij is gefascineerd door zijn leven en zijn werk. “Een geweldige schrijver en kunstenaar en een dierbare persoonlijkheid” aldus Blom, die 19 oktober 2017, op de sterfdag van Wolkers, is gepromoveerd op zijn studie over dit onderwerp.

Onno Blom was jarenlang huisvriend van Jan Wolkers op Texel. Hij kreeg in de herfst van 2006 van de beeldhouwer-schilder-schrijver persoonlijk de opdracht voor het maken van de biografie. Jan Wolkers bood hem exclusieve toegang tot zijn archief. Het litteken van de dood is volgens Sylvia Witteman in haar Volkskrant-column geen persoonsverheerlijking. Wolkers komt uit de verf als de man die hij werkelijk was: “Niet de rücksichtslos liefhebbende seksgod uit Turks fruit, en ook niet de vriendelijk-koddige natuurvorsende opa met warrig haar uit zijn late jaren, maar een gecompliceerd, deels onaangenaam mens.”

Onno Blom studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Hij werkte een aantal jaren als literair redacteur bij dagblad Trouw en korte tijd als hoofdredacteur van Uitgeverij Prometheus Bert Bakker en adjunct-directeur van De Bezige Bij. Nu is hij werkzaam als freelance journalist en literair criticus.

Vanaf 2015 schreef Onno Blom in de Volkskrant wekelijks een column over het werk aan zijn Wolkersbiografie. Deze zijn gebundeld in Memoires van een biograaf (2018).

Foto: © Stephan Vanfleteren

Back To Top