skip to Main Content

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker (1961) woont al ruim een kwart eeuw in Rusland. Hij is correspondent voor De Telegraaf en schrijft essays voor Vrij Nederland. Daarnaast heeft hij een flink aantal romans op zijn naam staan.

In Tsjaikovskistraat 40. Een autobiografische vertelling uit Rusland neemt hij de lezer mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven. Vertrekpunt is zijn huis in Sint-Petersburg, waar de auteur woont met zijn vrouw en drie poezen, midden in de buurt die honderd jaar geleden het epicentrum was van de Oktoberrevolutie van 1917.

“Waterdrinker schrijft als een vuurstorm. Een superieur circus.” Aldus Elsevier (vijf sterren).

Pieter Waterdrinker heeft Russisch en rechten gestudeerd. Na zijn studie woonde en werkte hij twee jaar in Spanje, waarna hij onder meer reisleider werd in wat toen nog de Sovjet-Unie was. In 1996 vestigde hij zich permanent in Rusland. Hij is schrijver van grote, panoramische romans als Duitse bruiloft (2005) Lenins balsem (2013) en Poubelle (2016). Zijn werk is onder meer vertaald in het Engels, Russisch en Duits. Hij werd o.a. genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, de Bob den Uylprijs en de Impact Literary Dublin Award 2011.
Tsjaikovskistraat 40 is een ode aan de gespleten ziel van Rusland en de eeuwige strijd die dat oplevert. Maar ook een verslag van Waterdrinkers eigen worsteling met het leven, zijn schrijverschap en de liefde. Hij vindt dat een schrijver ook de taak heeft om de tijd waarin hij leeft te becommentariëren. “In welk tijdsgewricht je je verhaal ook situeert, je kunt altijd iets zeggen over het heden. Er gebeuren nu zaken die mij angstig maken, woede opwekken, me frustreren Dat alles is de cocktail waarin de nieuwste roman is ontstaan.

Foto: ©  Julia Lisnjak
Back To Top