skip to Main Content

Rob van Essen

Rob Van Essen

Rob van Essen (1963) heeft voor De goede zoon, zijn twaalfde boek, de Libris Literatuur Prijs 2019 gekregen.

“Een sprankelend werk van literaire verbeelding. De roman confronteert ons op schitterende wijze met de tekortkomingen en uitdagingen van ons eigen leven,” aldus de jury.

 Rob van Essen is schrijver, vertaler en recensent voor NRC Handelsblad. Hij debuteerde in 1996 met Reddend zwemmen. De verhalenbundel Hier wonen ook mensen werd in 2015 bekroond met de J.M.A.Biesheuvelprijs. Zijn roman Visser werd in 2009 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

De goede zoon is een deels autobiografische moeder-zoon roman die in de nabije toekomst speelt. Een 60-jarige man, schrijver van plotloze thrillers, dreigt na de dood van zijn moeder de greep op het leven te verliezen. Hij maakt met een vriend van vroeger een roadtrip in een zelfrijdende auto die hem onderweg adviseert en toezingt. Volgens de Libris-jury intrigeert en amuseert De goede zoon en zet aan tot denken over onszelf en de wereld om ons heen. Het winnende boek “is een zeldzame combinatie van speelsheid en ernst, transparantie en raadselachtigheid.” 
De goede zoon is nu genomineerd voor De Inktaap 2020, dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur.

Back To Top