skip to Main Content

Stephan Enter

Stephan Enter wordt geïnterviewd over zijn roman Pastorale. Het verhaal speelt zich af in de zomer, jaren tachtig. Oscar en Louise, broer en zus, zijn opgegroeid op een vervallen landgoed nabij een dorp dat uit twee delen bestaat: een gereformeerd en een Moluks deel, waarvan de leden elkaar met achterdocht bezien. Louise zet zich af tegen haar religieuze opvoeding en Oscar raakt bevriend met een Molukse klasgenoot en wordt verliefd op diens zus.
Stephan Enter brengt in zijn nieuwe boek het kerkverlatersthema in verband met de Molukse zaak. Hij schrijft niet over kaping en gijzeling door Molukkers, maar schetst hun gevoel van verraad dat nog altijd voortduurt. Recensenten zijn vol lof: ‘een voltreffer’ (NRC Handelsblad, 5 ballen), “Raak, geestig, meesterlijk in de tere momenten” (Trouw) en ‘beheerst en geraffineerd’ (Volkskrant, 4 sterren).

“De Molukse zaak was mijn uitgangspunt. Dit boek moest gaan over de onmacht en de woede die de Molukkers voelen omdat ze door iedereen zijn bedonderd, niet alleen door Nederland, maar ook door Indonesië en de Verenigde Naties.”

Pastorale is het zesde boek van Stephan Enter. Hij debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Winterhanden, die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs 2000. In 2004 publiceerde hij de roman Lichtjaren, die eveneens op de shortlist voor de Librisprijs terechtkwam. In 2007 verscheen Enters tweede roman SpelGrip (2011) werd bejubeld in de media. De roman was genomineerd voor de Librisprijs en de Ako Literatuurprijs en won de Gouden Boekenuil Lezersjuryprijs en de F.Bordewijk-prijs. In 2012 kreeg hij de C.C.S. Crone oeuvreprijs. Compassie (2015) belandde op de shortlists voor de ECI-literatuurprijs en de Fintro-literatuurprijs.

Stephan Enter wordt geïnterviewd door Annette Timmer in Sint-Nicolaas kerk om 17.20-18.00 uur + 20.10-20.50 uur

Foto: ® Annaleen Louwes

Back To Top