skip to Main Content

Suzanna Jansen

Suzanna Jansen

Suzanna Jansen (1964) tekende in haar nieuwe boek Wael (2019) het levensverhaal op van een jongen uit Syrië. Door een oorlog ziet deze student zijn normale leven afbrokkelen. Tot hem geen andere keuze rest dan op een smokkelaarsschip te stappen, de Middellandse Zee over. Doordat Wael in de ik-persoon is geschreven is het “indringend en persoonlijk,” aldus Trouw.

Suzanna Jansen maakte dit verhaal in nauwe samenwerking met hoofdpersoon Wael met wie ze vele uren heeft gesproken. In de vorm van een monoloog laat het zien wat er gebeurt als een oorlog je leven overhoop gooit. Wael gaat over veerkracht en optimisme, ondanks alles. En over liefde. Ze heeft bewondering voor Waels levenslust.

Tijdens haar 2e optreden op het festival zal Suzanna ook vertellen over Ondanks de zwaartekracht, het levensverhaal van twee kunstenaars: stedenbouwkundige Cor van Eesteren (1897-1988). Een van de tuinsteden die hij tekende was Slotermeer, waar Suzanna opgroeide. En balletdanseres Steffa Wine (1913-1991). Suzanna is van jongs af aan geboeid door dans. In haar boek vraagt ze zich af waarom het Van Eesteren en Steffa Wine wel is gelukt zich aan de kunst te wijden en haar niet. Ondanks de zwaartekracht werd genomineerd voor de BookSpot Literatuurprijs 2018 en de BookSpot Lezersprijs 218. Het kreeg vijf sterren in Het Parool.

Suzanna werkte enige jaren als journalist in Moskou. Terug in Nederland schreef ze reportages voor onder meer Trouw en Intermediair. Al gauw stuitte ze op de bedelaarskoloniën van Veenhuizen en haar familiegeschiedenis daar. Het boek hierover, Het Pauperparadijs (2008) werd onverwacht een bestseller waarvan inmiddels meer dan 325.000 exemplaren zijn verkocht. Het is vertaald in het Duits en Spaans en bewerkt tot een gelijknamige theaterproductie.

www.suzannajansen.nl

Suzanna Jansen © Tessa Posthuma de Boer

Back To Top