skip to Main Content

Wim Huijser

Mieterse wandelingen

Wim Huijser stelde een bloemlezing samen met de mooiste wandelfragmenten uit Bij nader inzien en Het Bureau van J.J.Voskuil (1926-2008). Had je nog willen wandelen is een feest der herkenning voor Voskuillezers van het eerste uur en voor anderen een ideale kennismaking met zijn werk.

Er is waarschijnlijk geen oeuvre waarin zoveel wordt gewandeld als in dat van J.J.Voskuil. Niet zo vreemd want het enige wat volgens de schrijver zin heeft is ‘wandelen en een borrel drinken’.

Voskuil publiceerde in 1963 de vuistdikke roman Bij nader inzien. Het boek, dat zowel een roman van een generatie als een psychologische roman is, gaat over een groep vrienden, studenten Nederlands in de periode 1946-1953, die een aantal jaren samen optrekken en in de traditie van Du Perron en Ter Braak discussiëren over leven, literatuur en politiek. In 1996 keerde Voskuil terug met de kolossale roman Het Bureau die in totaal zeven delen telt. Hoofdpersoon is Maarten Koning, medewerker van het Amsterdamse Instituut voor Dialectologie, Volkskunde en Naamkunde.

Samensteller Wim Huijser, zelf wandelaar, maakte een keuze uit genoemde romans voor de bundel Had je nog willen wandelen? Mieterse wandelingen met Maarten Koning (Voskuils alter ego). Kester Freriks gaf dit “volstrekt oneigentijdse wandelboek” vijf ballen in zijn NRC-recensie.

Wim Huijser (1960) is schrijver-publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Hij is auteur en samensteller van ruim vijftig titels en daarnaast redacteur, columnist en medewerker van verschillende tijdschriften. Veel van zijn onderwerpen verkent hij wandelend. Zijn biografie over de schrijver C. Buddingh’ werd in 2015 genomineerd voor de ECI Literatuurprijs. Een drietal andere titels stond op de longlist van de Jan Wolkers Prijs. In juni verschijnt Hier loop ik dan. Het mooiste uit de Nederlandse wandelliteratuur.

Wim Huijser wordt geïnterviewd.

Taarlo, vrijdag 2 juli 2021

Back To Top