skip to Main Content

Rondetafelgesprek over hertalen en bewerken

Zaterdagavond 22 juni wordt er op het festival Zomerzinnen onder leiding van Annette Timmer gesproken over het bewerken, hertalen en vertalen van literatuur. Aan tafel zitten toneelschrijver Sophie Kassies, neerlandicus Michelle van Dijk en Jan Rot, meester van de cover.

Sophie Kassies maakte van de bestseller Turks Fruit (1969) een hedendaagse theaterversie. Nog voor de première zorgde de tekst voor discussie in de media en op Twitter over vermeende verminking van Wolkers’ werk. De voorstelling werd echter door pers en publiek met groot enthousiasme ontvangen. Het script werd opgenomen in de jubileumuitgave die uitgeverij Meulenhoff uitbracht ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Turks Fruit.

Natuurlijk zijn er verschillen met het boek. Een nieuw kunstwerk wordt altijd nú gemaakt en elke tijd legt zijn eigen accenten. Op Zomerzinnen vertelt Sophie Kassies welke ingrepen zij noodzakelijk vond.

Woensdag a.s. spelen in DNK in Assen Ali Zijlstra en Chris Peters het beroemde liefdeskoppel Olga en Erik.

Michelle van Dijk hertaalde Van oude menschen, de dingen die voorbijgaan, de klassieker van Louis Couperus. Volgens haar brengt een bewerking oude werken weer tot leven.

De hertaalde versie is een volledige versie: ze heeft geen zinnen of passages geschrapt. Wel zijn woorden en begrippen, die wij nu niet meer kennen, vertaald en de zinslengte- en volgorde is vaak aangepast. Zo kan iemand die niet thuis is in de taal en cultuur van meer dan honderd jaar geleden toch zonder voetnoten en academische inleiding meegesleept worden door het familiemysterie van de ‘oude mensen’ en door de meesterlijke vertelkunst van Couperus. Volgens Sylvia Witteman valt er met deze hertaling niemand te winnen voor Couperus. “Het lijkt alsof James Bond wordt gespeeld door Gerard Joling,” schreef ze in haar VK-column.

Jan Rot is zanger, componist, tekstdichter en vertaler van hits van anderen en van beroemde werken uit de klassieke muziek. Zo maakte hij onder meer een bewerking van Bachs Matthaüs Passion. De verkoopcijfers van de cd-uitvoering leverden Rot zijn eerste gouden plaat op en veel goede recensies. Maar hij kreeg ook kritiek. Een muziekkenner sprak van “debilisering van Bach.”

Back To Top